Ezeket látta már?

Kipakolt a kórházigazgató: a fél országot elviheti a negyedik hullám

covid19, koronavírus, intenzív osztály, járvány, fertőzés, bucsi lászló, negyedik hullám

Most három műszakban működnek a krematóriumok, és ilyen még nem volt Magyarországon. Ezt Bucsi László, a székesfehérvári megyei kórház igazgatója mondta egy videóban, és tart attól, hogy nemsokára elindul egy negyedik hullám.

Bucsi László Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. A kórházigazgatók közül elsőként törte meg a csendet és hozott nyilvánosságra a járvánnyal kapcsolatos adatokat.

Jöhet egy negyedik hullám

A kórházvezető fél a negyedik hullámtól. Mint fogalmazott: a kórházukba szombaton 7100 adag vakcina érkezett a tömeges oltáshoz, a regisztráltak száma azonban a háromezret sem éri el. „Az emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van” – mondta.

Alig van hely az intenzíven

Bucsi László arról is beszélt, hogy a múlt hét óta Fejér a Dunántúl legfertőzöttebb megyéje, de országosan is csak Borsod-Abaúj-Zemplén előzi meg. Korábban 125 covidos intenzív ágyat jelöltek ki, két és fél hete már csak kettő volt szabad.

Bérelniük kellett két hűtőkonténert, mert a holttestek már nem fértek el máshol, de két hete ezek is megteltek „Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak”– érzékeltette a helyzet komolyságát a főigazgató.

Azért összefoglalója szerint akad jó hír is: most úgy tűnik, elég lesz a kapacitás, mert hosszú idő után jelentős csökkenésnek indult a kórház sürgősségi osztályára érkező covidos betegek száma – mondta.

Ezzel együtt is tart attól, hogy ha lesz negyedik hullám, az olyan komoly lehet, hogy „elviszi a fél országot”. Ezt csak az oltással lehet elkerülni, ezért mindenkit oltásra buzdított. „Mindegy, hogy milyen vakcina. Segít a vakcina” – mondta.

Olvassa el ezt is!

Nehogy Magyarországon is az legyen, ami most Indiában van

Indiában vasárnapig bezárólag sorban ötödik napja több mint 300 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, a jelenlegi szomorú világcsúcs a vasárnapi 354 531 regisztrált új fertőzött. A híradások szerint az ország kórházai és egészségügyi rendszere összeomlott, az ellátásra szoruló betegek már a kórházakon kívül, az utcákon várnak ellátásra, több kórházban elfogyott az oxigén.

Mi történt Indiában, hiszen márciusban még a koronavírus-járvány legyőzését ünnepelték? A kormány feloldotta a korlátozásokat, az emberek pedig ellepték a piacokat, a krikettmeccseket és a vallási eseményeket. Hamar kiderült, hogy az öröm elhamarkodott volt, és Indiát villámgyorsan terítette le a világviszonylatban is minden korábbinál gyorsabban terjedő indiai mutáns vírus.

Tetézi a bajt, hogy bármiféle korlátozás nélkül engedték elindulni a világ legnagyobb vallási ünnepét, a több hétig tartó Kumbh Mela-t, amin becslések szerint 150 millióan is részt vehettek. Április 10-14. között 2000 résztvevőről derült ki bizonyosan, hogy koronavírusosak, de szinte biztos, hogy az esemény nagyban hozzájárult az esetszám megugrásához.

Bár India a világ egyik legnagyobb vakcinagyártó országa, mégis az oltási program megszervezése és lebonyolítása nehezen megy, mert az átoltottság szintje az 1,3 milliárd lakosú országban április végén nem érte el a 10 százalékot.

Mikor ér ide az indiai mutáns?

Virológusok korábban már figyelmeztettek, hogy a bivalyerős és szuperellenálló indiai mutáns már Csehországban és Görögországban is megjelent, ezért csak idő kérdése, hogy Magyarországra mikor jut el - emiat kissé korainak tartják a nyitást idehaza.

Tömeg a belvárosban a terasznyitás első estéjén Tömeg Budapest belvárosában a terasznyitás első estéjén Forrás: blikk.hu

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa is óriási felelőtlenségnek tartja, hogy az emberek féktelen bulizásba kezdtek miután megnyitottak a teraszok.

"A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért" - mondta Zacher Gábor az Indexnek, mert ugyan reméli, hogy nem lesz igaza, de szerinte két hét múlva látni fogjuk ennek a felelőtlenségnek az eredményeit.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához