Friss koronavírus hírek ma

Falus nem ért egyet Rusvaival, szerinte életveszélyes lehet az omikron az oltatlanokra

omikron, koronavírus, covid

Az omikronnak hiába gyengébbek a tünetei, az oltatlanok számára életveszélyt is jelenthet - mondta az immunológus.

Falus az ATV Start műsorában úgy fogalmazott, hogy a koronavírus egyre gyorsabban terjed. Az omikron pedig egy-másfél nap alatt duplázódik és gyorsan mutálódik - írja az atv.hu.

Az omikron óriási kockázat

Az immunológus nem teljesen értett egyet Rusvai Miklós virológus véleményével, aki szerint a fertőzésen áteső oltottaknak a vakcina jelentős védelmet nyújt. Falus úgy vélekedik, hogy a koronavírus-fertőzés óriási kockázat. Az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de rendkívül gyorsan terjed és életveszélyes lehet az oltatlanok számára.

A harmadik oltás nélkül a szakember szerint nincsen igazi, tartós immunválasz. Utána viszont 4-5 hónap alatt megkopik az immunrendszer memóriája főleg az időseknél, krónikus betegeknél, túlsúlyosoknál, autoimmun betegeknél, szívbetegeknél, akiknek emiatt szükségük van a negyedik oltásra.

Omikron: mennyit ér a harmadik és a negyedik oltás? Magyar szakember mondta el véleményét - olvasson tovább!

Negyedik oltás: ki kérheti?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által január 14-én frissített ajánlás szerint az ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a 3 emlékeztető vakcina beadása óta már 4 hónap eltelt. Szükség esetén érdemes konzultálni a háziorvossal és a kezelőorvossal is. Jelenleg azonban számos szakértő azon a véleményen van, hogy a negyedik oltás krónikus betegeknek, a 60 év felettieknek és a betegségek, kezelések miatt legyengült immunrendszerű személyeknek ajánlott, másnak egyelőre nem.

Az oltóanyagról az orvos dönt a beteg előzményadatait figyelembevéve, de egy oltási kombinációról sem írnak, ami ellenjavallt lenne. A szakértők jelenleg azon az állásponton vannak, hogy idővel mindenkinek kell majd a negyedik oltás, de nem a jelenlegi vakcinákkal, hanem a variánsokhoz igazodó, módosított oltóanyaggal.

Forrás: ATV