Fluvoxamin: magyar kutatók szabadalma segít a koronavírus szövődményeit enyhíteni

koronavírus, covid, koronavírus gyógyszer, szövődmény, fluvoxamin

A kutatók azt remélik, hogy az új fluvoxamin terápiának köszönhetően a koronavírus okozta légzési nehézség rövidebb ideig tart majd a betegeknél.

A SOTE és egyes hazai járványkórházak egyaránt tesztelik a fluvoxamint, és vizsgálják, mennyire eredményes a tüdőfibrózis, azaz a tüdőhegesedés kezelésében, amiről az egyetem honlapján számoltak be.

A fluvoxamin tabletta magyar fejlesztés

A koronavírus kétféle módon tehet kért a szervezetünkben: vagy már meglévő alapbetegségek, például a szív- és érrendszeri problémákat, vesebetegséget vagy az onkológiai tüneteket erősíti fel, vagy túlzottan erős immunreakciót vált ki a szervezetünkből. Ez utóbbi azért lehet veszélyes, mert súlyos tüdőgyulladást és más szervek károsodást is okozhatja. Itt lép be a képbe a fluvoxamin terápia.

Fekete Andrea, a Semmelweis Egyetem docense elmagyarázta, hogy fluvoxamin a Covid miatt kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában a gyulladást beindító anyagok termelődését képes csökkenti, továbbá hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli.

A fluvoxamin hatóanyagú tablettával kapcsolatos vizsgálatok novemberben indulnak 100 közepesen súlyos, kórházi kezelésre szoruló koronavírus fertőzött bevonásával, és 1 éven keresztül tart majd az utókövetés.

Forrás: HVG