Gulyás Gergely: koronavírus védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam

koronavírus, igazolás, dokumentum, covid, oltás, védettség

Gulyás Gergely

A Miniszterelnökséget vezető miniszer a Kormányinfón a következőkről adott tájékoztatást:

- a 4 kijelölt budapesti koronavírus oltóponton a Szputnyik V orosz vakcinával kezdik oltani a 75 év alatti, nem krónikus beteg időseket. Hozzátette: februárban még 200 ezer adag orosz vakcinát várnak, összesen 2 millió adagot

- A Siofarm kínai vakcinából 500 ezer adag érkezik a jövő héten

- a háziorvosoknál AstraZenecával oltják a 60 év alatti krónikus betegeket

- több, mint 2 millióan regisztráltak koronavírus oltásra

- Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy mivel kevés a koronavírus vakcina, az, hogy megválaszthassuk, milyen oltóanyaggal oltanak be, még várat magára. Azt is hozzátette, hogy amikor már lesz elég oltóanyag, az oltópontok kórházakban, szakrendelőkben lesznek.

- a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam. Az, hogy ez a dokumentum milyen jogosultságokkal jár majd, egyelőre nem tudni. Az kaphatja meg a dokumentumot:

  • aki megkapta a 2. koronavírus oltást;
  • aki felépült a Covid-19 fertőzésből;
  • akinek volt pozitív PCR-tesztje, de a teszt után lett negatív tesztje is;
  • akinek pozitív tesztje volt, és karanténba került - a karantén lejárta után 10 napra lehet igazolása;
  • korlátozott ideig érvényes okmányt kaphat az, akinek van igazolása arról, hogy a szervezetében jelen van az antitest és tünetmentesen esett át a koronavíruson - ez 4 hónapig érvényes.

Ez is érdekelheti:

- Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy nem sokára indul a vakcinainfo.gov.hu-n a következő nemzeti konzultáció.

- Az Infostart megkérdezte, hogy ha a koronavírus oltást felvevők aránya nem éri el azt a mennyiséget, ami a nyitáshoz szükséges, akkor mit tervez a kormány. Gulyás azt mondta, onnantól, hogy a kormány szerzett elég oltóanyagot, mindenkinek a saját felelőssége, hogy él-e vele.

Forrás: 444