Ezeket látta már?

A hepatitis közelebb jár - mint gondolnánk

Közelebb, mint gondolnád? Ne dugd homokba a fejed! A hepatitis vírusok által okozott májgyulladás halálos betegség is lehet! Világviszonylatban minden tizenkettedik ember Hepatitis B vagy C fertőzött, és a fertőzésnek akár évekig nincsenek nyilvánvaló tünetei!

2012. július 28-án először kerül megrendezésre a Hepatitis Világnap mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik hivatalos világnapja. A kampány üzenete: "Ez a hepatitis... Ismerd meg! Nézz szembe vele! Teszteld magad!" Ismerd meg!

A hepatitis közelebb jár - mint gondolnánk

A hepatitis vírusoknak öt különböző formája ismert: a hepatitis A és E szennyezett étellel és itallal, a fertőzött személy székletürítése révén fertőz. A hepatitis B, C és D vírusok testnedvekkel terjednek. Mind az öt vírus a májat károsítja kisebb-nagyobb mértékben, közülük több is májrák kialakulását idézheti elő.

Amikor a hepatitis okozta betegségről, és a fertőzöttek arányáról beszélünk, nagy számokban kell gondolkodnunk:

Évente 1,4 millió ember fertőződik meg hepatitis A-val , és leggyakrabban ez áll a nagy hepatitis járványok hátterében is.

Eddig világviszonylatban 2 milliárdan estek át hepatitis B fertőzésen . Azok közül a felnőttek közül, akik még gyerekkorukban estek át a fertőzésen, minden negyedik májrák vagy májzsugorodás következtében veszti életét . A becslések szerint mintegy 350 millió krónikus hepatitis B fertőzött él közöttünk. Ez az egyik legelterjedtebb fertőzés: a hepatitis B vírus 50-100-szor fertőzőbb, mint a HIV, akár egy csók is elegendő lehet a fertőződéshez .

Hozzávetőlegesen 170 millió krónikus hepatitis C betegségben szenvedő él közöttünk . A becslések szerint 3-4 millió új fertőzés történhet évente: 5 fertőzöttből négy esetében válik krónikussá .

A hepatitis B és C együttesen a legnagyobb globális fenyegetés egészségügyi szempontból, ezért a kampányban elsősorban ezek megelőzésére szeretnék felhívni a figyelmet.

Nézz szembe vele!

A hepatitis B és C úgynevezett csendes vírus: sajnos a fertőzések akár hosszú évekig, évtizedekig is tünetmentesek, és gyakran túl későn diagnosztizálják, amikor már májzsugorral vagy májrákkal kell szembenézni. A fertőzöttek szakszerű kezelésével csökkenthető lenne a máj károsodásának mértéke , ezért nagyon fontos, hogy mielőbb fény derüljön a fertőzés tényére. A hepatitis fertőzés egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Ne félj tőle, kérj segítséget a szakemberektől!

Előzd meg!

A korábban említett számok óriásinak tűnnek, főleg annak tudatában, hogy a hepatitis A és B ellen rendelkezünk védőoltással, a hepatitis C esetében pedig hatékony kezelések állnak rendelkezésre. Magyarországon 1999 óta kötelezően oltják a serdülőket hepatitis B ellen. A 27 évesnél idősebb korosztály nagy része azonban védtelen a veszélyes vírussal szemben, pedig nekik lenne rá a legnagyobb szükségük, hiszen szexuálisan aktívak, dolgoznak és rendszeresen utaznak mediterrán, vagy akár egzotikus országokba is, ahol a fertőződés veszélye fokozott. A hepatitis A és B elleni kombinált oltás hosszú távú védelmet biztosít.

A hepatitis nem válogat! Védekezz ellene!

További információ:

Várai Ágnes

VIPR Kommunikációs Ügynökség

varai.agnes@vipr.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához