Ezeket látta már?

Herpangina kezelése: kell-e gyógyszer?

herpangina kezelése

A herpangina főként gyerekeket érintő vírusos megbetegedés, de felnőtteket is érinthet. Kezelésénél a legfőbb cél a kellemetlen tünetek, például a fájdalom és a nyelési nehézségek enyhítése.

A herpangina gyakori vírusos eredetű betegség, mely főként a 3-10 év közötti gyermekeket érinti. Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy felnőttek is elkapják. A kicsiknél és a nagyoknál szinte azonosak a tünetek: magas láz, torokfájás, nyelési nehézségek, általános rosszullét, étvágytalanság. Nagyon jellegzetes jele a fertőzésnek, hogy a lágy szájpadlásnál, a szájüreg hátsó részén apró hólyagok, fekélyes sebek alakulnak ki.

A herpangina kezelése

A betegség vírusos eredetű, antivirális gyógyszer nincs rá, antibiotikumot szedni pedig felesleges (sőt kifejezetten káros). A herpangina ltalában néhány napon, maximum egy héten belül magától is elmúlik. A kezelés elsődleges célja a kellemetlen tünetek és a fájdalom enyhítése.

Általános fájdalomcsillapításra vény nélkül kapható, ibuprofent vagy acetaminofent (paracetamolt) tartalmazó gyógyszereket szedhetünk. Felnőtteknél acetil-szalicilsav hatóanyagú gyógyszerek is megoldást jelenthetnek, ám gyerekeknél ezeket tilos alkalmazni, mert súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

A torokban kialakuló sebek, hólyagok, és a velük összefüggő fájdalmak ellen helyileg alkalmazható készítményeket is ki lehet próbálni. A lidokaint tartalmazó készítményeket gyerekeknek nem ajánlják, mert a kicsik könnyen lenyelhetik azokat.

Házi módszerek herpangina ellen

Más, kevésbé súlyos vírusos eredetű fertőzésekhez hasonlóan herpangina esetén is ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre és a pihenésre. A herpangina a szájpadláson kialakuló hólyagok, sebek miatt gyakran nyelési nehézségekkel és fájdalommal jár együtt, és a beteg emiatt gyakran étvágytalan, kerüli az evést és ivást. Ez azonban a kiszáradás megnövekedett rizikójával jár együtt. Nagyon fontos tehát, hogy olyan enni- és innivalókat kínáljunk, amelyeket a beteg szívesen fogyaszt. A hideg ételek és italok, pl. a lehűtött tea vagy a gyümölcsökből készült fagyinyalóka a kellemetlen érzéseket is enyhítik.

Olvasson tovább! Ezek a herpangina tünetei!

Kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek irritálhatják a sebeket és tovább ronthatják a tüneteket. Ezek közé tartoznak a fűszeres, sós, csípős ételek, a túl forró italok vagy levesek, a savas gyümölcsök. Azokat az ételeket is mellőzzük, melyek túlságosan ropogósak vagy „érdesek” (pl. a rántott húst, a chipset), mert ezek is csak fokozzák a fájdalmakat. Néhány napig, míg a beteg jobban nem lesz, kínáljunk puha, könnyen emészthető, semleges ízű ételeket. Ezek közé tartozik a főtt krumpli vagy a burgonyapüré, a tejbegríz és -rizs, a banán, a párolt zöldségek.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához