Ezeket látta már?

Herpangina: fájdalmas tünetek gyerekeknél és felnőtteknél

lazas-gyerek

A herpangina gyakori, vírusos eredetű fertőző betegség. Jellemző tünete, hogy a lágy szájpadláson apró hólyagok, sebek alakulnak ki, melyek fájdalmassá teszik a nyelést.

A herpangina okozói az enterovírusok családjába tartozó mikrobák, leggyakrabban a Coxsackie-vírus A és B típus. A betegség nagyon gyakori, főként a 3-10 éves gyerekek körében, ritkábban ennél fiatalabbakat is fertőz. Cseppfertőzéssel, köhögéssel vagy tüsszentéssel, illetve fertőzött fekáliával szennyezett tárgyakkal, érintéssel terjed. Tavasszal, nyáron, illetve ősz elején a leggyakoribb a fertőződés, óvodákban, iskolákban, nyári táborokban.

Herpangina tünetei gyerekeknél

A herpangina lappangási ideje 2-5 nap. A becslések szerint az enterovírus-fertőződések mintegy fele nem jár együtt tünetekkel, ennek ellenére a betegséget okozó vírust továbbadhatják, így nagyon kell figyelni a megelőzésre!

A herpangina elsődleges tünetei a magas láz, az általános rosszullét, a torokfájás és a nyelési nehézségek, az étvágytalanság, a fejfájás és a hátfájás. A nyak két oldalán található nyirokcsomók megduzzadhatnak. A kisbabáknál nyűgösség, elesettség jelentkezhet, de fokozott nyáladzás és hányás is jelentkezhet.

Az elsődleges tünetek után 1-2 nappal alakulnak ki a herpanginára nagyon jellemző, néhány milliméteres hólyagok a szájüreg hátsó részén, a lágy szájpadláson vagy a manduláknál. A hólyagok először fehérek vagy szürkések, jól elkülöníthető piros kerettel, de egy napon belül pirosas sebekké alakulnak. A fekélyek 1-7 nap alatt múlnak el.

Régóta köhög, és nem tud meggyógyulni? Ez lehet az oka!

Herpangina felnőtteknél

A herpangina jóval ritkább a felnőtteknél, mert a gyermekkori fertőződést követően immunitás alakul ki az adott vírussal szemben. Természetesen, előfordulhat, hogy egy másik vírustörzs okozza a fertőződést, ami ellen nincs meg az immunitás. A leggyakrabban azokat a felnőtteket érintheti a herpangina, akinek kisgyermeke van, vagy gyerekek között dolgozik.

A herpangina tünetei megegyeznek a felnőttek és a gyerekek esetében: magas láz, torokfájás, nyelési nehézségek, étvágytalanság, valamint a lágy szájpadláson kialakuló hólyagok.

Forrás: egeszsegkalauz.hu