Ezeket látta már?

Hivatalos: engedélyezte a WHO a kínai, Sinopharm vakcinát

kínai vakcina hatásossága, kínai vakcina védelem, mutáns ellen, sinopharm

Ez azt jelenti, hogy akit Sinopharmmal oltottak, azok közelebb kerülnek ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak az EU-ban.

A WHO pénteken jelentette be, hogy zöld utat adott a kínai védőoltásnak.

Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója jelentette be, hogy 18 év felettieknek engedélyezték a kínai vakcinát. Az engedély annyit tesz, hogy a WHO szerint a Sinopharm biztonságos és hatásos a 18 év felettiek számára, 2 dózisban ajánlják.

Ezen lépés után a szegényebb országoknak is több esélyük lesz magasabb átoltottságot elérni, amire óriási szükség van, hiszen áprilisban a világ vakcináinak mindössze 0,3 százaléka került a szegényebb országokba.

Az engedélyt most már így 6 védőoltás kapta meg:

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • CoviShield (az AstraZeneca indiai gyártású változata),
  • Johnson & Johnson Janssen vakcinája,
  • Sinopharm

Habár a WHO engedélyezte, azt továbbra sem tudni adatok hiányában, hogy a Sinopharm mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. A WHO szakértői biztosak abban, hogy a kínai vakcina hatásos a koronavírus megbetegedés megelőzésében a 18-59 év közötti felnőtteknél, abban viszont már kevésbé, hogy a 60 év felettieknél is hatásos lenne, de az időseknél abban sem biztosak, hogy a súlyos mellékhatásokat ki lehetne védeni. Erről bővebben itt írtunk --> Ezért nem ajánlja a WHO a 60 felettieknek a kínai vakcinát!

Magyarországon több mint félmillió 60 év feletti a kínai oltóanyagot kapta meg.

Merkely korábban azt mondta, hogy egyelőre hatásosnak tartják a kínai vakcinát az oltottak antitestképződése alapján, és nem kell 3. adag.

Lehet utazni a Sinopharm vakcinával oltottaknak?

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Unió azon vakcinákkal oltottaknak biztosít automatikus mozgási lehetőséget, amelyek megkapták az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét.

A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag). Ezenfelül minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel - olvasható a vakcinautlevel.hu oldalon.

A WHO engedélyét a kínai, Sinopharm vakcina most megkapta. A Szputnyik engedélyére -korábbi WHO-s nyilatkozatok alapján - valószínűleg június végéig várni kell.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz