Ezeket látta már?

Kínai vakcina: ezért nem ajánlja 60 év felettieknek a WHO

kínai vakcina mellékhatásai

A súlyos mellékhatásokat sem látják kizárhatónak, és szerintük a vakcina nem ad megfelelő védettséget. Ezért nem ajánlja az idősebbeknek a Sinopharm vakcinát az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense készített egy összefoglalást a WHO nemrég elkészült tanulmányára alapozva. Eszerint a kínai vakcinát az Egészségügyi Szervezet nem javasolja az idős korosztály beoltására.

A gyógyszerész hivatalos adatok alapján leírta, hogy Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8% a 60-69 évesek, 26,5% a 70-79 évesek és 10,8%a 80+ évesek körében.

A gyógyszerész kiértékelése alapján a WHO-nak aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az időseket, azaz a 60 éve felettieket a kínai vakcinával oltják, ugyanis a vakcina súlyos mellékhatásai - a rendelkezésre álló adatok alapján - szerintük nem kizárhatók ebben a korosztályban. Továbbá aggályaik vannak azzal kapcsolatban is, hogy a társbetegségekkel küzdőknek beadják a vakcinát, és arra sem találtak garanciát, hogy 60 év felett kellő védelmet ad a Sinopharm.

A WHO az alábbi következtetéseket vonta le a Sinopharm vakcina értékelése után:

 • Mi (mármint a a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
 • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony
 • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

 • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem;
 • a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata;
 • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás;
 • várandósságban való biztonságosság;
 • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;
 • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

Összességében a WHO értékelése nagyban összecseng azokkal a jelzésekkel, amelyek az elmúlt hetekben érkeztek. A magyar kormány által közzétett, oltások utáni koronavírusos halálozási táblázat alapján is kérdésessé vált a Sinopharm hatékonysága.

A Sinopharm hatékonyságát több nemzetközi példa is megkérdőjelezi. Az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában is úgy találták, hogy több esetben nem alakult ki védettség a Sinopharmmal oltottak esetében, így harmadik dózisra lehet szükség.

Meglehet a jóváhagyás ezen a héten

Ugyanakkor egy tegnapi WHO-s sajtótéjékoztatón Mariângela Simão, a WHO főigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, hogy még e hét végéig jóváhagyhatják a kínai Sinopharm és a Sinovac vakcinákat

"Véglegesítjük a Sinopharm értékelését, de még mindig van néhány dokumentáció, amelyet várunk" - mondta. A Sinovac végső értékelése is elkészülhet május 5-ig, így arra számítunk, hogy mindkét kínai oltóanyag értékelése elkészül a hét végéig.

Olvassa el ezt is!

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

 • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem.
 • a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata.
 • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás.
 • várandósságban való biztonságosság.
 • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem.
 • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

A részletes adatokat Itt találja.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához