Ezeket látta már?

Ingyenes AIDS-szűrések országszerte

2012.12.07. Módosítva: 2015.11.04.

Országszerte több mint száz helyen végeznek ingyenes szűrővizsgálatot egész évben Magyarországon. Az elmúlt huszonöt évben 333 halálesetért volt felelős hazánkban az AIDS.

Idén szeptember 30-ig összesen 33 új AIDS megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, az első háromnegyed évben 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba. Ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett AIDS betegek, illetve HIV-fertőzöttek számát. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban ingyenes, anonim HIV szűrővizsgálatra egész évben lehet jelentkezni, emellett a fővárosban és több megyeszékhelyen tanácsadó pontok üzemelnek, az ingyenes vizsgálatot ezeken a helyeken is folyamatosan lehet kérni.

Ingyenes AIDS-szűrések országszerte

Az országban több helyen működnek úgynevezett HIV/AIDS Tanácsadók, ahol anonim, illetve önkéntes nevesített szűrővizsgálatokat is végeznek ingyenesen. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ is üzemeltet olyan ambulanciát, ahol tanácsadás mellett elvégzik az ingyenes HIV szűrővizsgálatot. A vérvételhez nem szükséges beutaló, az eredmény egy héten belül elkészül, de térítés ellenében akár 24 órán belül is rendelkezésre áll.

A HIV (emberi immunhiányt okozó, más néven humán immundeficiencia vírus) a fertőzött ember vérével, nemi váladékával, vért tartalmazó váladékaival, fertőzött vérrel szennyezett eszközökkel (pl. injekciós tű), valamint anyatejjel vihető át. Szexuális kapcsolat során, a nyálkahártyán keletkezett apró sérüléseken keresztül jut be a vírus a szervezetbe, mely a fertőzött partner nemi váladékában óriási mennyiségben található.

Az AIDS-et (szerzett immunhiányos betegség) okozó HIV vírus beépül az immunrendszer bizonyos sejtjeinek genetikai állományába. A fertőzést követő 4 héten belül, az esetek 50-90%-ában influenzára emlékeztető tünetek, kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, ízületi és izomfájdalom léphet fel. Ezek a tünetek azonban néhány hét alatt maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Ugyanakkor a vírus az immunrendszer működését gyengítve az évek során szinte teljesen elpusztítja azt, így a HIV-fertőzötteknél kialakul az AIDS betegség.

Az AIDS betegek halálát többek között különböző fertőzések, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják. Az orvostudomány mai állása szerint már lehet lassítani a vírus szaporodását, így mérséklődik az immunrendszer károsodása és a beteg fertőzőképessége is csökken. Minél korábban ismerik fel a HIV-pozitivitást, annál előbb kezdhetik el a fertőzöttek kezelését, így nőhet a tünetmentesen leélt életévek száma.

Hazánkban az elmúlt öt évben évente 119 és 162 között alakult a regisztrált HIV-fertőzöttek száma, több mint háromnegyedük férfi. Az idei év első háromnegyed évében 166 új fertőzést regisztráltak, túlnyomó többségük homo- illetve biszexuális úton fertőződött. Egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzés hazánkban már évek óta nem történt. A nyilvántartott HIV-pozitív személyek kétharmadát Budapesten illetve Pest megyében diagnosztizálták. Magyarországon 1987 és 2012. szeptember 30. között összesen 333-an haltak meg AIDS tünetegyüttes következtében.

Amennyiben úgy gondolja, hogy megfertőződhetett, forduljon orvoshoz! A tünetmentes fertőzött veszélyezteti nemi partnereit, házastársát, születendő gyermekeit. A kezeletlen fertőzés/betegség gyorsabban halad előre, növeli az orvosi beavatkozások számát.

További információk: http://www.oek.hu/oek.web?to=1429&nid=379&pid=1&lang=hun

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Forrás: ÁNTSZ