Friss koronavírus hírek ma

Itt az új koronavírus-teszt, ami még az antigén teszteknél is gyorsabban mutatja ki a fertőzést

koronavírus, koronavírus teszt, pct teszt

Az új, kínai kutatók által kifejlesztett teszt nagyon pontos. 4 perc alatt kimutatja a koronavírust.

Kínai tudósok kifejlesztettek egy új koronavírus-tesztet, amely olyan pontos, mint egy laboratóriumi PCR-teszt, ugyanakkor 4 percen belül képes kimutatni, ha valaki koronavírussal fertőződött - számol be a Moneycontrol cikke alapján a Portfolió.

Gyors és pontos az új koronavírust kimutató teszt

A PCR-tesztekkel határozható meg legpontosabban a koronavírus-fertőzés, de az eredményre órákat kell várni. A sanghaji Fudan Egyetem kutatói egy másik módszert fejlesztettek ki, amely a PCR-tesztekkel megegyező pontossággal, de sokkal gyorsabban mutatják ki a fertőzést.

A kutatók által kifejlesztett érzékelő, amely mikroelektronikát használ a kenetből vett genetikai anyag elemzésére, csökkentheti az időigényes laboratóriumi vizsgálatok szükségességét - olvasható a cikkben.

A kutatócsapat által végzett kísérletben 33 sanghaji koronavírusostól vettek mintát, és ezzel párhuzamosan elvégezték rajtuk a PCR-vizsgálatokat is. A módszer ugyanazt az eredményt mutatta, mint a PCR. A teszteltek között voltak lázas, koronavírussal nem fertőzött emberek, influenzások és egészséges önkéntesek is. Ezek az esetek nem hoztak álpozitív eredményt.

A Fudan Egyetem kutatói elmondták, hogy ha az új módszerüket egyszer piacra dobják, az gyors tesztelésre számos helyzetben használható lesz például reptereken, egészségügyi intézményekben és otthon is.

Koronavírus - rézuszmajmoknál és embereknél is hasonló az immunválasz

Nem ez az egyetlen kutatási eredmény, amely a koronavírus-tesztekkel kapcsolatban érdekes eredményt hozott. Úgy tűnik, hogy megvannak azok a biomarkerek, amik mutatják azt, hogy hányadik koronavírussal való találkozás esetével állunk szemben.

Az EgészségKalauz már korábban beszámolt arról, hogy az USA-beli kutatók modelljéül a rézuszmajmok szolgáltak, amelyeknél a SARS-CoV-2-okozta fertőzésre adott klinikai válasz igen hasonló az emberek által adott immunválaszhoz. A szakemberek majmokat fertőztek meg első és többedik alkalommal koronavírusokkal, és azt vizsgálták, hogy miként alakulnak a különféle immunológiai folyamatokban résztvevő molekulák vérszintjei az állatoknál.

Omikron: ez a teszt biztosan kimutatja az új alvariánst is - olvasson tovább!

Kiderült, hogy a vírussal való többedik találkozás alkalmával emelkedik a koronavírus tüskefehérjéhez, nukleokapszid proteinhez vagy a vírus egyéb részeihez kötődő immunglobulinok szintje. Azaz, az immunglobulinok vérbeli szintje jelezheti azt, hogy első vagy többedik vírussal való találkozásról, első vagy többedik koronavírus-fertőzésről van-e szó.

Hasonló eredmények születtek a későbbiekben humán vizsgálatok során is. Úgy tűnik tehát, hogy az immunglobulin-szintek meghatározása segíthet annak a megállapításában, hogy első alkalommal való koronavírus-fertőzésről vagy többedik alkalommal való megfertőződésről van-e szó.

Forrás: portfolio.hu