Ezeket látta már?

Védje gyermekét a járványos agyhártyagyulladás ellen!

kerülje el az agyhártyagyulladás komolyabb szövédményeit

A fertőző agyhártyagyulladást okozó meningococcus baktériumok B és C típusa ellen egyaránt fontos a védekezés: Európában évek óta ez a kettő okozza a megbetegedések döntő többségét

Az agyhártyagyulladás leggyakrabban a téli-kora tavaszi hónapokban fordul elő

Elsősorban a csecsemőket veszélyezteti, de a súlyos betegség a kisgyermekeket, valamint a serdülőket és fiatal felnőtteket is érintheti. Hazai járványügyi adatok szerint a betegségben hatból egy betegmeghal életminőségét hosszú távon, akár teljes életen át befolyásolják.

Európában a legtöbb meningococcus megbetegedést a baktérium öt legismertebb – védőoltással megelőzhető – változatából a B és a C típus okozza. Magyarországon az elmúlt évtizedben évente átlagosan 43 meningococcus okozta esetet jelentettek, és az epidemiológiai évek túlnyomó többségében a B típus előfordulása dominált.

A 2016 végén megnövekedett kereslet miatt korábban hiánycikknek számító, csecsemőkortól adható meningococcus B elleni vakcina nyár óta ismét folyamatosan elérhető a hazai patikákban – tette hozzá.

Kiket veszélyeztet leginkább az agyhártyagyulladás?

Az életkori alkalmazhatóságot figyelembe véve, a csecsemők és kisgyermekek meningococcus B elleni oltására kizárólag a Bexsero védőoltásalkalmazható.

A hazai megbetegedések közel háromnegyedét okozó B típusú baktérium elleni védekezést is korán, 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni.

Dr. Póta György hangsúlyozta: „Az egy évnél fiatalabb csecsemők vannak a leginkább kitéve ennek a betegségnek. Az első hónapokban az anyai ellenanyagok védelmező hatása lecsökken, az immunrendszer pedig még éretlen, ezért a csecsemők védtelenekké válnak a fertőzéssel szemben. Egy ilyen kiszámíthatatlan, gyors lefolyású betegség ellen csak a védettség időben – 2-3 hónapos korban elkezdett – kialakítása jelenthet hatékony eszközt.”

Ugyancsak veszélyeztetett csoportot alkotnak az 1–5 év közötti kisgyermekek – körükben a második leggyakoribb a meningococcus-megbetegedések előfordulása–, ezért megfontolásra ajánlott, hogy ők is megkapják a védőoltást.

A fertőződés kockázata serdülőkorban kissé ismét emelkedik. A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, közvetlen érintkezés (pl., köhögés, tüsszentés). A betegek a tünetek megjelenése előtti 7. napot követően az antibiotikumkezelés megkezdésétől számított 24 óráig fertőzőképesek.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához