Ezeket látta már?

Járványos gyermekbénulás: hosszú idő után újra felbukkant a betegség, egy 4 éves kisfiú kapta el

járványos gyermekbénulás, poliovírus, bénulás, oltás

A járványos gyermekbénulás izomgyengeséget, légzési nehézséget és a végtagok bénulását is okozhatja.

Járványos gyermekbénulással diagnosztizáltak egy 4 éves jeruzsálemi kisfiút, amely 1989 óta az első eset Izraelben - jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma. A gyermeket nem oltották be járványos gyermekbénulás ellen, ami az oltási rutin része az országban. A fertőzést a gyermekbénulás vírusának, a poliovírusnak egy mutálódott törzse okozta, amely az oltatlanokat is megbetegítheti - írja a webmd.com.

Járványos gyermekbénulást okozó vírus volt a szennyvízben

Egy minisztériumi tisztviselő úgy fogalmazott, sem a gyermek, sem a családja nem volt beoltva járványos gyermekbénulás ellen. A diagnosztizált kisfiú gyenge, az állapota könnyedén tovább romolhat. Jelenleg a kerületi egészségügyi hivatal kontaktkutatást végez, hogy kiderítsék, kivel került a gyerek szoros kapcsolatba.

A 4 éves kisfiú feltehetően az egyike lehet annak a több száz vagy ezer gyermeknek, akik kapcsolatba kerülhettek a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus egyik mutálódott törzsével. "A járványos gyermekbénulást okozó vírust a területről gyűjtött szennyvízmintákban is kimutatták, ami alkalmanként korábban előfordult, de eddig még senkinél sem diagnosztizálták a betegséget" - közölte a minisztérium.

Oltással megelőzhető a járványos gyermekbénulás

A The Times of Israel szerint 2013-ban Izrael-szerte kimutatták a gyermekbénulás vírusának nyomait a csatornarendszerekben, de klinikai esetet nem azonosítottak. Akkor az izraeli egészségügyi hatóságok tömeges oltási akciót indítottak a 9 év alatti gyermekek körében.

"A járványos gyermekbénulás elleni oltás első adagját a születés után 6 héttel, a másodikat pedig a születés után 12 héttel kell beadni" - mondta Dr. Sharon Alroy-Preis, az izraeli közegészségügyi szolgálat vezetője.

Ezért fontos a védőoltás: súlyos következményei lehetnek az elmaradásnak - olvasson tovább!

A járványos gyermekbénulás egy erősen fertőző betegség, amely emberről emberre vagy szennyezett vízzel terjed. Az idegrendszert támadja meg, és bénulást okozhat. A betegség jellemzően az 5 év alatti gyermekeket érinti, és a legtöbb országban már kiirtották. Gyógymód nincs rá, de védőoltással megelőzhető. Az izraeli minisztérium arra kér mindenkit, aki eddig még nem kapta meg ezt a vakcinát, feltétlen vegye fel a járványos gyermekbénulás elleni oltást.

Forrás: Webmd