Ezeket látta már?

Ezért fontos a védőoltás: súlyos következményei lehetnek az elmaradásnak

kötelező védőoltás, rubeola, mumpsz, kanyaró, bárányhimlő

A védőoltással megelőzhető betegségek veszélyének csökkentése terén már történt előrelépés, de még mindig túl sok embernél hiányzik az oltások adta védelem és biztonság.

A védőoltás egy olyan befektetés a gyermekek egészségébe és jóllétébe, mely az oltott személy egész életére kihat. Az oltásoknak köszönhetően az Európai Régióban élő legtöbb gyermek és felnőtt kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria, szamárköhögés, tetanusz és járványos gyermekbénulás ellen immunizált. Egyre több a pneumococcus, humán papillomavírus és hepatitis B vírus elleni védőoltásban részesítettek száma, amellyel súlyos lefolyású betegségek előzhetők meg. A második adag kanyaró tartalmú vakcinát 2017-ben több gyermek kapta meg, mint valaha, így az Európai Régióban átlagosan 90%-os az átoltottság.

A védőoltások szerepe

Több erőfeszítésre van szükség annak biztosítására, hogy az immunizációs hiányosságokat megszüntessük, és, hogy senki se maradjon védelem nélkül.

A védőoltások elmaradásának következményei egyértelműek. 2018-ban az Európai Régióban több mint 82 000 kanyaró megbetegedés történt és 72 beteg halt meg a kanyaró szövődménye miatt. Az immunizáció hiányosságai ajtót nyitnak a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek számára, lehetővé téve, hogy elterjedjenek az oltatlan személyek között.

Az Európai Oltási Cselekvési Terv (EVAP) víziója egy olyan Európai Régió, mely mentes a védőoltással megelőzhető betegségektől, ahol az egyes országok egyenlő hozzáférést biztosítanak a jó minőségű, biztonságos és megfizethető védőoltásokhoz és immunizációs szolgáltatásokhoz az élet folyamán. Ez lényeges mérföldkő a Globális Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030-ig kitűzött céljainak eléréséhez, különösen a 3. cél: az egészséges élet biztosítása és a jólét elősegítése minden korosztály számára előmozdítása érdekében.

Miért kell a Di-Per-Te oltás? Kattintson tovább!

Az Európai Immunizációs Hét (EIW) 2019 segít ráirányítani a figyelmet erre a vízióra azáltal, hogy hangsúlyozza a védőoltások fontosságát. Az ELŐZD MEG. VÉDD MEG. OLTASS. szlogen is ezt az üzenetet hordozza szerte a Régióban. Más regionális kezdeményezésekkel és az Immunizációs Világhéttel karöltve az Európai Régió a 2019-es EIW során megragadja a lehetőséget, hogy megünnepelje a hétköznapok vakcinahőseit. Azokat az egyéneket, akik a védőoltások által oly változatos módokon járulnak hozzá az élet védelméhez: ideértve az oltóanyag-kutatókat; a döntéshozókat, akik biztosítják, hogy minden gyermeknek egyenlő hozzáférése legyen a vakcinákhoz; az egészségügyi dolgozókat, akik beadják és a szülőket, akik beadatják gyermekeiknek a védőoltásokat; valamint mindazokat, akik a vakcinákkal kapcsolatos bizonyítékokon alapuló információkat keresnek és osztanak meg.

A WHO további régióiban és szerte a világban az Immunizáció Világhetét (World Immunization Week (WIW)) ünneplik.

„Vakcinahősök”

• A döntéshozók alakítják az orvosi, oktatási és szociális rendszereket, melyek a védőoltásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosításához szükségesek.

• Az egészségügyi szakemberek a legmegbízhatóbb információforrások az oltásokról a pácienseik számára. A védőoltásokkal kapcsolatos tudatosság növelése életeket ment.

• Minden egyes szülő a védőoltások beadatásával létfontosságú szerepet játszik gyermekei és környezetük védelmében. Minden gyermek megérdemli a védelmet a védőoltással megelőzhető betegségek ellen.

• Az oltóanyag-kutatók több millió életet mentettek meg biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztésével. A folyamatban lévő kutatások ezt a védelmet a jövőben több betegségre is kiterjesztik.

• A védőoltásokkal kapcsolatos tények megosztásával valamennyi állampolgár segíthet felhívni a figyelmet arra, hogy az immunizálás életmentő eszköz.

• Sok ember együttműködése szükséges a közös cél elérése érdekében: ez az élet védelme, és annak biztosítása, hogy minden gyermek megkapja a megérdemelt védőoltásokat.

„Ismerd meg a tényeket”

• A védőoltások betegségeket akadályoznak meg, védik az életet, és erős alapot biztosítanak az egész életen át tartó egészséghez és jólléthez.

• A fertőző betegségek elleni védőoltás nemcsak az adott egyént, hanem a körülötte lévő személyeket is védi.

• A védőoltásnak köszönhetően a járványos gyermekbénulás előfordulása 1988 óta 99,9%-kal csökkent. Közösen véget vethetünk a járványos gyermekbénulásnak.

• A humán papillomavírus (HPV) védőoltás a méhnyakrákos megbetegedések 90%-át megelőzheti.

• A HPV oltás rendszeres méhnyakrák-szűréssel kiegészítve a leghatékonyabb eszköz a méhnyakrák megelőzésére.

• A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége. Az oltatlan kisgyermekek vannak a legnagyobb megbetegedési kockázatnak kitéve, a szövődményeket és a halálozást is ideértve.

• Terhes nőknél a rubeolafertőzés magzati halált vagy veleszületett rendellenességeket okozhat. A gyermekkori rubeola elleni védőoltás egész életen át tartó védettséget biztosít.

• A hepatitis B elleni védőoltás hatékonysága 95%-os a fertőzés és a hepatitis B miatt kialakuló krónikus betegség és májrák megelőzésében.

• A kombinált vakcinák, mint például a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés (DTP) elleni oltás, csökkentik az orvosi vizitek és a szükséges injekciók számát, ezáltal csökkentve a gyermekek által megélt kényelmetlenséget.

Forrás: WHO