Johnson and Johnson: ennyi az esélye a vérrögökre a Janssen után

johnson vakcina

A szakemberek szerint annak, hogy valakibe belecsap a villám nagyobb esélye van, mint annak, hogy a vakcina hatására vérrög alakuljon ki.

A Johnson and Johnson amerikai vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni oltás vérrögképződési kockázata rendkívül ritka, és sokkal kisebb valószínűséggel fordulnak elő, mint például az aszpirin szedése miatt kialakuló bélvérzések – mondta Francis Collins, az Országos Egészségügyi Központ (NIH) igazgatója, az NBC amerikai televízió Meet the Press című műsorában.

Johnson and Johnson: ritkán okoz vérrögöt

A szakember szerint "körülbelül ezerszer ritkábban történik meg" a Janssen vakcina miatti vérrögképződés, mint az aszpirin kiváltotta esetleges problémák, és egyetértett a szövetségi egészségügyi szabályozók döntésével, miszerint az Egyesült Államokban korlátozások nélkül folytathatják a Janssen-vakcina használatát.

Mit kell tudni a Johnson and Johnson vakcinájáról? Itt megtudhatja

A CDC és az FDA szakemberei azt javasolják, hogy aki az oltást követő három héten belül súlyos fejfájást, hasi fájdalmat, lábfájdalmat vagy légszomjat tapasztal, forduljon orvosához. A Johnson and Johnson szintén frissíti az oltóanyag címkéjét, amelyen figyelmeztetik majd az embereket a vérrögképződés ritka kockázatára.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be: rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz