Ezeket látta már?

Karikó: a Pfizer vakcinában nincs ismeretlen anyag

pfizer oltás, időpontfoglalás, vakcina, koronavírus

Meddig tart az mRNS vakcinák védettsége, és milyen anyagokat tartalmaz a Pfizer? Karikó Katalin válaszolt a kérdésekre.

Egyelőre nem lehet megmondani, meddig hatásos egy mRNS-alapú koronavírus-elleni infostart

Karikó elmondta, hogy a Pfizer vakcina alapja a messenger RNS, aminek lényege, hogy az ellenanyagot kódolja, ami passzív immunitást ad. Gyorsabban elkészül, mint a gyengített vírust tartalmazó vakcinák, és ismeretlen anyag sincs benne:

Legyengített vírus esetén valamilyen sejtkultúrát kell fönntartani és abba belevinni a vírust, így különböző anyagok jelen vannak. Ezzel szemben az RNS-nél minden szintetikus, egy csőben elkészül az összetevőkből az mRNS, tehát nincs benne semmiféle idegen sejt: se baktérium, se emlőssejt, se antibiotikum, se tojásból származó anyag – tehát semmilyen ismeretlen anyag nincs jelen az mRNS-vakcinában.

Habár nekünk a messenger RNS újdonság lehet, valójában már 20 éve alkalmazzák az oltások során fertőző betegségek ellen:

"Nem ez a koronavírus elleni vakcina volt az első mRNS tehát, amelyik nukleozid-módosított lipidbe burkolt volt: 2008-ban a Moderna madárinfluenza ellen vakcinált embereket Németországban"

Arra, hogy az mRNS-alapú vakcina meddig nyújt védelmet, Karikó Katalin azt felelte, hogy azt veszik alapul, hogy akiket már beoltottak, elkapták-e a fertőzést. A klinikai vizsgálatok 1 éve kezdődtek, egyelőre kevés idő telt el ahhoz, hogy meg tudják mondani, meddig tart a védelem. Jelenleg 7 hónapról tudnak, mivel a klinikai vizsgálatok novemberben zárultak, de majd ha eltelik még egy hónap, akkor azt lehet mondani, hogy nyolc hónap. Vagyis most még nem lehet tudni, hogy meddig véd.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához