Kell-e oltás, ha már átestem a COVID-on?

#koronavírus oltás #Covid-19 #vakcina #immunitás
2021.04.26.
Kell-e oltás, ha már átestem a COVID-on?

Sokan kérdezik ezt, hiszen ha egyszer már elkaptuk a koronavírust, akkor elvileg védettnek kellene lennünk a fertőzéssel szemben - vagy mégsem? A válasz röviden: nem.

Bővebben: Tracy Hussell immunológus, a Manchesteri Egyetem gyulladásos betegségekkel foglalkozó egyetemi tanára szerint néhány immunológiai alapvetés megértése után egyértelművé válnak a válaszok.

A koronavírus elleni vakcinák ugyanis mind azt a célt szolgálják, hogy immunválaszokat váltsanak ki azokra a fehérjékre, amelyeknek a segítségével a vírus megtámadja a sejteket. Akár vírusvektoros vakcinákról van szó, akár a vírus mRNS-ével dolgozó oltásokról, a kívánt végeredmény ugyanaz: az immunrendszer ismerje fel a SARS-CoV-2-re jellemző fehérjét, és egy későbbi fertőzés esetén állítson elő antitesteket és T-sejteket.

Kell-e oltás, ha súlyos volt nálam a COVID?

A Manchesteri Egyetem szakértője szerint annak is jót tehet az oltás, aki már átesett a koronavírus okozta betegségen. Rendelkezésre állnak már tudományos bizonyítékok esetekről, amikor a kórházban kezelt koronavírus-fertőzötteknél olyan súlyos tünetek alakultak ki, hogy az immunválasz gyengült, és az immunológiai memória sem működött megfelelően.

Kell-e oltás, ha enyhe tüneteim voltak a koronavírus-fertőzés alatt?

Az ellenkező esetben – amikor valaki nagyon enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül vészeli át a fertőzést – is szükség lehet a vakcinára, mert lehetséges, hogy az immunrendszer el sem jutott odáig, hogy megjegyezze a vírust.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus: kaphatok-e oltást, ha vérplazmával kezeltek?

Ha monoklonális antitestekkel vagy a víruson átesettek vérplazmájával kezelték a koronavírus-fertőzés alatt, akkor 90 napot kell várni, mielőtt COVID-19 elleni oltást kapna - javasolja a CDC, az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ.

Összefoglalva a válasz arra a kérdésre, hogy aki átesett koronavírus-fertőzésen, annak kell-e oltás: Igen. Ez azért van, mert a szakértők még nem tudják, mennyi ideig védett a szervezet attól, hogy újra megbetegedjen a COVID-19-ből való felgyógyulása után.

Sajnos, még akkor is van esély arra, hogy megint megfertőződjünk a COVID-19-et okozó vírus valamelyik új mutánsával, ha már felépültünk a fertőzésből.

Csak néhány olyan betegség van, amelynek megléte esetén nem ajánlott a koronavírus elleni vakcina beadás, erről Szlávik János beszélt, a cikket itt olvashatja.

Forrás:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html

https://qubit.hu/2020/12/17/annak-is-erdemes-beadatni-az-oltast-aki-mar-atesett-a-covid-19-en

Forrás: egeszsegkalauz.hu