Ezeket látta már?

Bamlanivimab: ki kaphatja meg a súlyos covid elleni gyógyszert?

bamlanivimab, súlyos covid, koronavírus gyógyszer, infúzió

A bamlanivimab nevű gyógyszert már itthon is adják az enyhe és középsúlyos koronavírusos betegeknek a súlyos stádium megelőzésére. Mit kell tudni a bamlanivimab monoklonális antitest terápiáról?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását az enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kilogrammnál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a koronavírus betegség súlyos stádiumába kerüljenek.

Bamlanivimab terápia: ki és hol kaphat ilyen gyógyszert?

A bamlanivimab az első monoklonális antitest-terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.

A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy nyilatkozott, hogy:

"Én úgy gondolom, hogy a vírus ellen minden eszközzel harcolni kell, és amint egy új terápiás eszköz kerül Magyarországra, azt igyekszünk minél előbb beadni a megfelelő embereknek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy így jártak el az úgynevezett monoklonális antitest terápiával is, amelyet már alkalmaztak az első betegeknél Magyarországon.

Ezt a terápiát (bamlanivimab - a szerk. -) olyanok kaphatják, akik még a fertőzés korai stádiumában járnak, de arra lehet számítani, hogy a betegség súlyosbodni fog náluk a meglévő alapbetegségük miatt. Ezek a betegek egy egyórás intravénás antitestterápiát kaphatnak, amivel meg lehet akadályozni, hogy kórházba kerüljenek - mondta Szlávik János.

Rámutatott, eddig több mint 40 páciens kapott ilyen terápiát, közülük csak ketten kerültek kórházba, tehát így csökkenteni lehet az egészségügyi intézmények leterheltségét is.

A bamlanivimab-infúzió alkalmazását a kórházi centrumokon kívül a négy orvosegyetemre és a megyei kórházakra is kiterjesztették február végén, miután befejeződött a szer kipróbálási szakasza a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

A terápiát az állam ingyenesen biztosítja. A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 milligrammos intravénás infúzió, amelyet a pozitív koronavírusteszt után a lehető leghamarabb, a tünetek jelentkezése után 10 napon belül kell beadni.

Forrás: egeszsegkalauz.hu