Ezeket látta már?

Koronavírus tünetei napról napra: ez a 2 nap kritikus

koronavírus, covid-19, vérteszt

Covidos tünetek napi bontásban. Miért az 5-10 nap a legkritikusabb? Mikorra "kellene" a nehézlégzésnek elmúlnia? Mikor kell mentőt hívni?

Korábbi vizsgálatok szerint a COVID tünetei így jelentkeznek napról-napra:

1-3. nap:

Ebben az időszakban a szimptómák széles skálán mozognak. Van akinek kapar a torka, más köhög, jelentkezhet láz, fejfájás vagy enyhe mellkasi nyomás. A betegek egy része levertnek érzi magát ebben az időszakban. De nem kizárt a hasfájás és a hasmenés sem.

Sokan csak fáradtnak érzik magukat, és kikapcsol a szaglásuk, valamint az ízérzékelésük. Rengeteg olyan beteg ismert, akik több tünetet is produkálnak, de nem lázasodnak be. A hasi panaszokat tapasztaló betegek egy részénél megjelennek a légzőszervi tünetek is, más részüknél nem.

Kínai megfigyelések szerint a fertőzöttek többségének - 88% - láza van, és fáradtnak érzi magát. Sokaknak izomfájdalmuk és száraz köhögésük is van. A harmadik hullámban a koronavírus brit mutációja terjed leginkább, ezzel kapcsolatban brit megfigyelések leginkább száraz köhögésről, fáradtságról számoltak be. Ritkábban - a kínai tanulmány szerint a betegek mintegy 10 százaléka - hányingert vagy hasmenést is tapasztalt az első napokban, közvetlenül a láz megjelenése előtt.

4-6. nap:

A betegek egy része tünetmentes marad, másoknál enyhe tünetek jelentkeznek. De vannak, akiket ilyenkor terít le igazán a vírus. Állandó láz, ízületi fájdalmak, hidegrázás, köhögés – ezek jellemezhetik ezt az időszakot.

Ezekben a napokban gyakran számolnak be a betegek arról, hogy mintha egy szalag húzná össze a mellkasukat.

Gyerekeknél, fiatalabb felnőtteknél kiütések is jelentkezhetnek. Ezek közt lehetnek viszkető, vörös foltok, de bedagadhatnak és felhólyagosodhatnak a láb- és a kéz ujjai.

Koronavírus tünetei, szövődményei, mutációk: mindent a vírusról egy helyen, kattintson ide

Ezek a koronavírus fertőzés legkritikusabb napjai

Az orvosok szerint légzőszervi komplikációk szempontjából jellemzően a betegség 5. és a 10. napjai közötti időszak a legaggasztóbb. Kínai tapasztalatok is az 5. napra teszik a súlyosbodó légzőszervi tünetek kialakulását.

Különösen igaz ez az idősebb betegekre, vagy azokra, akik magas vérnyomással, komolyabb túlsúllyal vagy cukorbetegséggel küzdenek. A fiatalabb betegeknél jóval később, akár a betegség 10. vagy 12. napján alakulhatnak ki a szövődmények.

7-8. nap

A szerencsésebbek, akiknek eddig csak enyhe tüneteik voltak, mostanra jó eséllyel túl vannak a nehezén.

A többi beteg esetén a tünetek rosszabbodhatnak, de előfordulhat, hogy a páciens állapota vagy nem változik, vagy akár javul is, aztán ismét romlik. Ilyenkor volna fontos, hogy a beteg folyamatosan figyelje a véroxigénszintjét. Ha nincs véroxigénszint-mérője, figyelmeztető jel lehet a nehézlégzés.

Szintén kínai megfigyelés, hogy azoknál, akiknél a nehézlégzés fennállt, a 7. napon kerültek kórházba.

8-12. nap

Ez már a második hét. A legtöbb esetben ilyenkor már tisztán látni, hogy merre változik a beteg állapota. Romlásra utaló jel lehet a mind nehezebbé váló légzés, és az egyre csúnyább köhögés.

A Kínai Betegségmegelőzési Központ szerint a COVID-19-ben szenvedők kb. 15% -ánál ARDS (Akut Légzési Distressz Szindróma)-tünetei jelentkeznek.

A Mayo Klinika szerint az ARDS „akkor jelentkezik, amikor a tüdő apró, rugalmas légzsákjaiban (alveolusaiban) folyadék halmozódik fel. A folyadék megakadályozza, hogy a tüdő elegendő levegővel teljen meg, ami azt jelenti, hogy kevesebb oxigén jut el a véráramba. Ez megfosztja a szervektől a működéséhez szükséges oxigént.”

Ha a légzési nehézségek súlyosbodnak, akkor a 10. nap környékén a kórházi betegek az intenzív osztályra kerülhetnek.

Koronavírus szövődménye a tüdőgyulladás: így ismerheti fel

13-14. nap

Az enyhébb megbetegedéssel küzdő fertőzöttek ilyenkorra gyógyulnak meg. A rosszabb állapotú betegek, akiknek azonban a véroxigén paraméterei normál értéken maradtak, szintén felgyógyulnak nagyjából két hét után.

Az ennél súlyosabb állapotú betegek, akik kiegészítő, intenzív terápiára is szorultak, felépülése tovább is eltarthat.

18. nap

A vuhani esetleírások alapján sajnos a legtöbb, súlyos állapotba került beteget a 18. napon vagy ezután vesztették el.

Mit tehetünk otthon, ha koronásak lettünk?

A New York Timesnak nyilatkozó sürgősségi orvos, Dr. Richard Levitan szerint közéegészségügyi szempontból helytelen volt a második hullámban azt a tanácsot adni az embereknek, hogy csak súlyos légzési nehézségek esetén forduljanak segítséghez.

Mivel ugyanis az oxigénhiányos állapot olyan hirtelen alakul ki, hogy sokszor már csak akkor veszik észre, amikor súlyos a helyzet, ezért sokan későn hívják a mentőt.

A normál oxigénszint 96 és 99 százalék közt mozog, amennyiben pedig ez 92 százalék alá zuhan, mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Hogy honnan tudhatjuk, mekkora a vérünk oxigénszintje? Jó kérdés, vásárolhatunk ilyet, de nem mindegyik eszköz megbízható, és akár hamis biztonságtudatba is ringathatják a beteget és a környezetét.

Amennyiben otthon próbálunk felépülni, fontos, hogy ne a hátunkon feküdjünk. A hasunkra fordulva ugyanis megélénkül a levegő áramlása a tüdőnkbe. Az is segít, ha váltogatjuk, hogy a jobb vagy a bal oldalunkra fekszünk. Esetleg felülünk.

Sokat segíthet a légzőtorna is, amelyet pulmonológusok is végeznek a terápiában és otthon is javasolják elvégezni.

Forrás:

https://www.nytimes.com/2020/04/30/well/live/coronavirus-days-5-through-10.html

https://www.boston25news.com/news/trending/coronavirus-how-covid-19-progresses-day-by-day-breakdown-symptoms/YRC3CCK2NFD2THIYJHT35447AU/

https://www.boston25news.com/news/trending/coronavirus-how-covid-19-progresses-day-by-day-breakdown-symptoms/YRC3CCK2NFD2THIYJHT35447AU/

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához