Ezeket látta már?

Kertészkedik? Óvakodjon a legionálltól!

kertesz

A legionella talán kevésbé ismert betegség, ugyanakkor mégis súlyos tünetekkel jár, ráadásul a kertészkedőket is veszélyezteti. Mire kell ügyelnünk, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket?

A közegészségügyi figyelmeztetés kibocsátására azt követően került sor, hogy egy 67 éves nyugdíjas férfit intenzív osztályra kellett szállítani miután a komposzttal való kerti munka közben megvágta magát.

Az idős férfi jól van már, de az esete felhívta a figyelmet arra, hogy a légiós betegség mögött álló Legionella egyik ritkább formája - nem azonos a légiós betegséget okozó Legionella pneumophilia-val - a Legionella longbeachae sajnos nem azonosítható a megszokott diagnosztikai módszerekkel.

A Legionella fertőzés egyik típusa a kertben veszélyeztet minket  A Legionella fertőzés egyik típusa a kertben veszélyeztet minket  Forrás: Medipress

Földben is megtelepedhet a legionella?

Ez a Legionella változat főként a földben él, illetve a növények számára kiváló táptalajként használatos komposztban is.

A fertőzések száma mindeddig igen ritka volt Európában, viszont Ausztráliában és Japánban a légiós betegségek mintegy 30%-áért felelős ez a kórokozó. A brit szakemberek most sem tartanak attól, hogy az eddigi fertőzési ráta megváltozna, de úgy vélik, mégis ideje az alacsony kockázat ellenére is a közvélemény figyelmét felhívni, hogyan előzhetik meg a betegség kialakulását.

A védekezés három egyszerű lépéssel megoldható:

- viseljünk kesztyűt kerti munkákhoz,

- ne nyissunk ki úgy komposzt-zsákot, hogy a fejünk felette helyezkedik el, és

- használat után jól zárjuk le a zsák száját.

Egyes szakértők szerint érdemes lehet a komposzttal végzett munka közben légzőmaszkot is viselni a még jobb védelem érdekében.

Forrás: Medipress