Koronavírus: 3 hónapig is tarthat, mire felépülünk

#koronavírus #Covid-19 #fáradtság #elhúzódó covid
2021.04.12.

Az elhúzódó COVID azt jelenti, hogy bár a betegség súlyos tünetein túlvagyunk, de a fertőzés lefolyása után is vannak szűnni nem akaró tüneteink. A koronavíruson átesettek fele a gyógyulást követően például hosszú heteken át tartó fáradtságról számol be.

Egy mintegy 130 résztvevővel végzett vizsgálat során az egykori koronavírus betegek több mint fele panaszkodott még hetekkel később is fáradtságra - közölték korábban ír kutatók a Plos One tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

Az, hogy valakinek kórházi kezelésre volt-e szüksége, vagy nem, nem játszik lényeges szerepet a betegséget követő fáradékonyságban a kutatók szerint, mivel a résztvevőknek mindössze csak 56 százalékát kezelték kórházban Covid-19 miatt.

A koronavírus még hetekig levertséget okoz

A 128 vizsgált személy 52 százaléka a koronavírus fertőzés után még legalább 6 héten keresztül tapasztalta a fáradtság tüneteit, többek viszont még 10 hét után is így éreztek. A megkérdezettek 42 százaléka mondta azt, hogy ennyi idő után érezte magát teljesen egészségesnek.

"A tanulmány a Covid-19-et követő fáradtság okozta terheket hangsúlyozza. Rávilágít arra is, hogy a betegséget követő fáradékonyság nem áll összefüggésben a megbetegedés súlyosságával" - mondta Liam Townsend, a dublini Trinity College munkatársa, a vizsgálatot végző munkacsoport tagja. Ezért nem könnyű megjósolni, kinél hogyan zajlik le a betegség.

Elhúzódó COVID: a magyaroknál is sokáig tart a felépülés

Hasonlóra hívták fel a figyelmet a pécsi virológusok is, akik még a brit mutáció felbukkanása előtt Facebook oldalukon írták meg, hogy az elhúzódó COVID - azaz amikor a koronavírussal fertőzött beteg életminősége hosszútávon is romlik - nagyon gyakori. A leggyakoribb visszamaradó tünet: a fáradság, fáradékonyság; krónikus fáradékonyság, valamint a neurofiziológiai problémák a legjellemzőbbek.

A laboratóriumi COVID diagnózissal rendelkező páciensek 96 százaléka számolt be 90 napon túl is fennmaradó tünetekről. A legtöbb érintett 7 hónap után is életminőség romlásról számolt be és 6 hónapos intervallumban nem volt képes korábbi munkavégzéssel azonos szinten teljesíteni.

Ezek az adatok nem csupán a hosszútávú egészségügyi és mentális romlást vetítik elő a betegségen átesettek jelentős részében, hanem a gazdaságra gyakorolt, munkaképességi mutatók romlását.

A vakcinákkal és mutációkkal kapcsolatos hírek között ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy továbbra is számos ismeretlen vonatkozása van a COVID fertőzésnek. Ez az ismeretlen tovább hangsúlyozza a vakcinák fontosságát, továbbá az a tény, hogy nem csupán akut fertőzést, hanem hosszú távú életminőségromlást is képes okozni amennyiben teljes valójában, természetes fertőzésként találkozunk a vírussal - olvasható a fent említett posztban.

Honnan tudhatjuk, hogy nálunk is el fog húzódni a betegség?

Amerikai, svéd és brit szakértk kutatási eredményei azt mutatják, hogy az elhúzódó covidot már a a koronavírus fertőzés kezdeti szakaszában felismerhetjük.

De honnan lehet tudni, hogy elhúzódó coviddal van dolgunk? Milyen tünetekre figyeljünk? Amerikai, svéd és brit kutatók megfigyelések alapján 2 tünetet emelt ki a tanulmáyukban: az egyik az étvágytalanság, a másik a tartósan fennálló láz.

A szakemberek azt is hozzátették, hogy az elhúzódó Covid kétszer nagyobb eséllyel alakul ki a 70 év fölöttieknél, de az 50 és 60 év közötti nőknél. De az olyan alapbetegségek azonban, mint például a cukorbetegség nem befolyásolja az elhúzódó covidra való esélyt.

A lázon és az étvágytalanságon kívül elhúzódó covidra utalhat még:

  • fáradtság,
  • állandó fejfájás,
  • rekedt hang
  • állandó izomfájdalom

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu