Koronavírus: a brazil mutáció kicselezi az antitesteket

koronavírus, covid, brit mutáns

A koronavírus brazil mutációjára azért figyel most a világ, mert ijesztő újrafertőződést indíthat be azok körében is, akik már átestek korábban a COVID-19-en.

A vírusok, mivel rendkívül gyorsan szaporodnak, szinte folyamatosan változnak, mutálódnak, ez természetes jelenség, melyre a szakemberek „számítanak”. Az, hogy ezek a mutációk hogyan viselkednek, sok tényezőtől függ. Előfordulhat, hogy egy variáns átveszi a „régi” vírus helyét, esetleg azzal párhuzamosan fertőz, máskor pedig az új variáns hosszabb-rövidebb idő alatt eltűnik.

Koronavírus variánsok

A koronavírust a felbukkanása óta tanulmányozó tudósok annak a változásait, variánsait is folyamatosan figyelemmel kísérik. A SARS-CoV-2 2019-es felbukkanása óta valószínűleg több ezer variáns alakult már ki, ezeknek azonban csak egy részét azonosították, és alig néhány van, mely némi aggodalomra adhat okot. A legtöbb variáns csak ideiglenesnek tekinthető, mely a koronavírus viselkedését, fertőzőképességét vagy a kezelésre, védőoltásokra adott válaszreakcióit nem változtatja meg. Néhány esetben azonban olyan mutációk alakulnak ki, melyek segíthetik a vírus túlélését, ellenállását, fertőzőképességét.

Ezek ellen a küzdelem is sokkal nehezebb, hiszen, mivel ellenállóbbak és fertőzőképesebbek, több ember szervezetében tudnak megtelepedni és elszaporodni. Idővel pedig akár ezek a variánsok át is vehetik az „eredeti” vírus helyét.

A könnyebben, gyorsabban terjedő Covid-19-variánsok több esetet okozhatnak, folyamatosan emelkedhet a betegek száma. Azt sem lehet kizárni, hogy az új variánsok súlyosabb tüneteket és komolyabb betegséget okoznak, így az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszerre még több nyomás nehezedik majd.

Megnehezítheti az új variánsok elleni küzdelmet, hogy még nem tudjuk pontosan, milyen szövődményeket okozhatnak (a már ismerteken kívül), hogyan reagálnak a védőoltásokra vagy a gyógyszeres kezelésre.

Amit a brazil variánsról tudunk és amit még nem

2021. januárjában, néhány napnyi eltéréssel azonosítottak két szinte teljesen azonos vírusvariánst, a P1-et és a P2-t (VOC-202101/01 és VOC-202101/02). Az egyik variánst Japánban, Brazíliából hazatérő utazókban, a másikat pedig Brazíliában. Brazil szakemberek szerint valószínűleg 2020 novemberében jelent meg az új variáns. A vírustörzset a brazíliai Manaus városban észlelték először, ahol a nyájimmunitás már megközelítette, vagy talán el is érte a 70 százalékot, mégis ijesztő újrafertőződési hullám indult be.

Az összevontan P1 , vagyis brazil variáns a 2021. február végi adatok szerint Észak- és Dél-Amerikában, Indiában, Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Arab Emirátusokban, és Európa több országában is megjelent. Magyarországon még nem azonosították ezt a vírusvariánst. A hozzánk legközelebbi országok, ahol biztosan megjelent, Olaszország és Németország. Horvátországban még csak valószínűsítették a felbukkanását.

A briteknél a brit koronavírus mutáció mellett a brazil variáns is megjelent, a növekvő átoltottság ellenére is és igen nagy riadalmat keltett. Miért? Azért, mert az úgynevezett P.1 variáns képes újrafertőzni a korábban felépült betegeket és a vakcinák hatékonyságát is csökkentheti. Danny Altmann immunológus az Imperial College professzora a Sky Newsnak arról beszélt, hogy a mutáció minden valószínűség szerint "áttör az antitesteken".

Ez is érdekelheti:

A kutatók vizsgálatai alapján a brazil variáns olyan mutációkat is tartalmaz, melyek befolyásolhatják, felismerik-e a koronavírust a szervezet antitestjei. Könnyebben is fertőzhet, ráadásul azokat is újrafertőzheti, akik korábban már átestek a koronavíruson.

Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre elegendő információ arról, hogy az új variáns:

  • okoz-e a korábban megismerttől eltérő tüneteket
  • okoz-e a korábban megismerttől eltérő betegségeket, illetve szövődményeket
  • kellő pontossággal és hatékonysággal kimutatható-e a már ismert, forgalomban lévő koronavírus tesztekkel
  • van-e jelentős eltérés abban, ahogyan az új variáns a már ismert, elérhető gyógyszerekre, terápiákra reagál
  • csökkenti-e a védőoltások hatékonyságát
Forrás: EgészségKalauz