Ezeket látta már?

Koronavírus: a férfiak heréje is bánhatja

covid koronavírus férfiak here

A coviddal fertőzött férfiak heréiben a sejtek roncsolódtak - állapították meg patológusok.

A megfigyelések floridai és kínai patológusoktól származnak, de egyre erősebb a feltételezés tudományos körökben, hogy a koronavírus a férfiak nemzőképességet is csökkentheti - írja a Reuters.

A herék károsodásának bizonyítékait boncolás során mutatták ki. A floridai Miami Egyetem kutatói hat, COVID-19-ben meghalt és három, más okból elhunyt férfi hereszövetét hasonlították össze. A COVID-19 betegek közül háromnak a heréje károsodott, ami a spermiumtermelő képességüket is érintette.

Nem is a koronavírusba halunk bele, hanem a citokinviharba? Mi ez? Olvasson tovább!

Egy kínai kutatócsoport ugyanerre jutott az év elején, és azt is megállapította, hogy egyes COVID-19 betegek immunrendszere támadta meg a heréket, súlyos gyulladást okozva.

Egy másik kínai csapat 12 koronavírusban elhunyt férfiban talált "jelentős károsodást" a herék alapvető sejtszöveteiben. "Az a lehetőség, hogy a COVID-19 károsítja a heréket és befolyásolja a termékenységet, átértékeli a nemi mirigyek működésének fontosságát azon COVID-19 fertőzött vagy COVID-19-ből felépült férfiaknál, akik még termékenységre vágynak" - hangsúlyozta a miami csapat a World Journal of Men's Health című folyóiratban megjelent publikációjában.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához