Koronavírus: a tünetmentes fertőzöttek immunitása alig pár hétig tarthat?

#koronavírus #Covid-19 #immunitás #nyájimmunitás
2020.10.28.

A legfrissebb kutatások alapján a nyájimmunitás elmélete kezd megdőlni, és egyre több országban vetik el, mint "védekezési" forma.

A koronavírus járvány kezdetén sokan beszéltek az úgynevezett nyájimmunitásról, aminek a lényege, hogy a lakosság azon része, ami nem számít veszélyeztetettnek, átesik a vírusfertőzésen, immunitást szerez, ami által csökkenne a covid-19 terjedése. Ez az elmélet azonban megdőlni látszik.

Egy friss kutatás, amit az Imperial College London kutatói végeztek, kimutatta, hogy 6 százalékról (júniusi adat) 4,4 százalékra (szeptemberi adat) csökkent azoknak a briteknek az aránya, akiknek a vérében kimutathatók a koronavírus antitestjei. A legnagyobb mértékben az immunitás azoknál csökkent, akik tünetmentesen estek át a betegségen.

Vagyis ez alapján a koronavírussal szembeni immunitás néhány hónap alatt elmúlik. Ez azonban nem váratlan felfedezés, mert valójában eddig nyájimmunitást egyedül vakcinával sikerült elérni.

Más kutatók szerint azonban az antitest-analízist nem feltétlen bizonyíték, ugyanis más sejteknek, amiket az említett kutatás nem vizsgált, meghatározó szerepe lehet a koronavírus elleni immunitásban.

Forrás: 444