Ezeket látta már?

Koronavírus: az AstraZeneca tovább véd, mint a Pfizer

AstraZeneca vakcina, vérrög, trombózis, WHO

A Pfizer vakcina antitest védelme erősebb, de nem tart olyan sok ideig, mint az AstraZeneca esetében - állítja egy brit kutatás.

Egy brit összehasonlító kutatás eredményeit nemrég tették közzé, ami alapján a Pfizerrel oltottak körében az antitestes immunválasz kezdetben erősebb volt, de az idő előrehaladtával hamarabb elhalványult. Ehhez képest az AstraZeneca vakcinájával oltottak esetében tovább megmaradt a a védelem. A kutatást a szakértők ellenőrzése nélkül tették közzé csütörtökön.

A kutatás során az első Pfizer-adag után 35 nappal az antitestek száma csökkenni kezdett, míg az AstraZeneca esetén ez az időtartam 49 nap volt – egészen odáig változatlan maradt a vírus elleni védelem. A kutatók ehhez több mint 373 ezer beoltott személy 1,61 milló COVID-teszteredményét összegezték, amelyeket tavaly decembertől idén áprilisig rögzítettek. - írja a Quibit.

Szintén az Oxfordi Egyetem elemzése, amely azt a biztató eredményt hozta, hogy már a Pfizer és az AstraZeneca egyetlen adagja is jelentősen, 65 százalékkal csökkenti a koronavírussal való megfertőződés esélyét.

Ugyanis, mint mondta, az oltás nagyobb hasznot nyújt azoknak, akikben nagy a vírusterhelés, illetve akiknek tüneteik vannak – annak a két csoportnak, akik nagyobb eséllyel is adják tovább a fertőzést. A kutatásban mindkét vakcina egyetlen dózisát hatásosnak találták a Közép-Európában tavasszal sok megbetegedést okozó brit variáns, a B.1.1.7 jelű koronavírus-változat ellen is.

Ugyanakkor a tény, hogy a tünetmentes fertőzések esetében kisebb csökkenést mértek, arra figyelmeztet, hogy a beoltott személyek is újra elkaphatják a koronavírust, még ha kisebb eséllyel is. Tehát két oltásadag után is be kell tartaniuk a biztonsági előírásokat, hogy csökkentsék a vírus átadásának kockázatát – mondta Pouwels.Különbségek idősebb és fiatalabb beoltottaknál

David Eyre docens, az Oxfordi Egyetem Big Data Intézetének munkatársa szerint érdemes az emberek életkorához igazítani a vakcinadózisok ütemezését, hiszen „az idősebbeknél a két adag olyan hatásos, mintha a SARS-CoV-2-fertőzésen átesve képződtek volna antitestjeik, a fiatalabbknál viszont egy adag éri el ugyanazt a hatást”.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Quibit
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához