Koronavírus: az új vakcina akár évtizedekre is védettséget adhat

#koronavírus #covid #vakcina #Novavax Covid
2021.03.03.

Az Európai Unióba 100 millió adag érkezhet első körben, a vakcina vizsgálatát februárban kezdte meg az Európai Gyógyszerügynökség, aminek májusra lehet meg az eredménye.

Az FDA már májusban engedélyezheti a Novavax Covid-19 vakcinájának sürgősségi felhasználását - közölte a CNBC-vel a társaság vezérigazgatója, Stanley Erck. A Novavax kutatása a harmadik fázisban tart az Egyesült Államokban, amelyben 30 000 résztvevőn vizsgálják a készítmény hatásosságát, mellékhatásait. - írja a Napi.hu

A gyorsan terjedő brit variáns ellen is hatékony

Az amerikai vállalat január végén ismertetett adatai alapján a koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit variánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú lehet. A cég számítási módszertana alapján a Novavax oltóanyagának hatékonysága a vizsgálati csoport összességére vetítve 89,3 százalékos.

A vállalat szerint az oltásra jól reagáltak a tesztelésben résztvevők: "súlyos és orvosilag nem kívánt események alacsony számban fordultak elő, és szinte azonosak voltak a vakcina és a placebo csoport között".

Hogyan működik a Novavax?

A társaság által kifejlesztett oltóanyag egy fehérje alapú koronavírus-vakcina (hivatalos neve: NVX-CoV2373). Működési elvének lényege, hogy a SARS-CoV-2 vírus fehérjékkel van tele, amelyeket az emberi sejtekbe juttat, amelyekhez tüskefehérjéket használ, a Novavax vakcina pedig megtanítja az immunrendszert antitestek előállítására ezekkel szemben.

Ez is érdekelheti:

Ha hasonlóan működik, mint más betegségek esetében alkalmazott fehérjealapú vakcinák, akkor olyan memória B-sejteket és a memória T-sejteket "alakíthat ki" a szervezetben, amelyek évekig vagy akár évtizedekig megőrzik a koronavírusról szóló információkat, lehetővé téve a gyors ellentámadást egy új fertőzésre válaszul - írta korábban a New York Times a készítményről.

Úgy tudni, hogy a koronavírus vakcináért dózisonként 16 dollárt kérnek majd, ami az egyik legolcsóbb elérhető szer lesz a piacon.

Forrás: EgészségKalauz