Ezeket látta már?

Jóból is megárt a sok: fele dózis Covid-elleni oltás is elég lehet a védelemhez

koronavirus covid-19 emlékeztető oltás Pfizer Moderna vakcina

2023 decemberében már nem fut a „Covid-számláló”, így nem követhetjük nyomon napról napra, hogy hányan betegedtek meg igazoltan Covid-19-ben, és hányan veszítették életüket a fertőzéssel összefüggésben.

Mindezek ellenére a koronavírus köztünk van, és az általa okozott fertőzések egyre nagyobb számban fordulnak elő, ami miatt több egészségügyi intézményben már látogatási tilalom van érvényben, illetve kötelező a maszkviselés.

Terítéken van a Covid-19-elleni vakcináció

Változik a kórokozó, mutálódik a koronavírus, és ahhoz igazodóan változik az oltóanyag is. Már Magyarországon is rendelkezésre áll az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron verziójára szabott, vagyis a koronavírus mutációit követő és ahhoz igazodó oltóanyag. Az oltás felvétele elsősorban azoknak ajánlott, akik a Covid-19 megbetegedéssel járó kockázatoknak fokozottan ki vannak téve, mert például krónikus betegek.

Noha az oltási hajlandóság közel sem akkora, mint a pandémia alatt, az oltóanyaggal kutatások lankadatlanul folynak, és egyre újabb eredmények látnak napvilágot.

Mostanában többször is hallani lehet arról, hogy „újraoltás”, vagyis „booster” célból akár fele dózisú oltóanyag alkalmazása is elegendő lehet az mRNS-alapú vakcinákból (ahogy sokan ismerik: a „Pfizer” és a „Moderna” vakcinákból).

A Moderna már 2021-ben fele mennyiséget javasolt

A Moderna már két éve is folytatott azzal kapcsolatos vizsgálatokat, hogy elegendő lehet-e a fele dózisú oltóanyag az emlékeztető oltáshoz. Úgy tűnik, hogy igen: nincs szükség újraoltás céljából 100 mikrogramm mRNS-alapú hatóanyagra, hanem elegendő lehet 50 mikrogramm is. A kisebb dózis alkalmazása minden szempontból, így gyógyszertani szempontokat és költségvonzatot tekintve is támogatható.

A Pfizer is hasonló eredményre jutott

2023 novemberében láttak napvilágot annak a mongóliai vizsgálatnak az eredményei, amely során a szintén mRNS-alapú Pfizer vakcinánál vizsgálták meg a fele dózis (30 mikrogramm helyett 15 mikrogramm) alkalmazásának a lehetőségét az emlékeztető oltásoknál.

Az eredmények rámutattak arra, hogy a fele dózisú vakcina alkalmazása jelentette védelem szintje nem maradt el statisztikailag a teljes dózis adagolásához köthető védelemtől, miközben a kisebb adag alkalmazása jelentősen kevesebb nem kívánatos hatással társult. Ezek alapján logikusnak tűnik a kisebb dózisok alkalmazása, ha emlékezetető oltásokról van szó.

A hivatalos engedélyezési folyamatok eddig még nem zajlottak le, de a jövőben számolni lehet vele, hogy kisebb dózisú oltóanyagot alkalmaznak majd „emlékeztetőként”, vagyis harmadik vagy többedik oltásként.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újra kötelező a maszkhasználat ezekben a kórházakban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Források:

(1) Moderna urges FDA to authorize a half-size booster dose of its Covid-19 vaccine for some adults | CNN

(2) Immunogenicity, safety, and reactogenicity of a half- versus full-dose BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) booster following a two-dose ChAdOx1 nCoV-19, BBIBP-CorV, or Gam-COVID-Vac priming schedule in Mongolia: a randomised, controlled, non-inferiority trial

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához