Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus elleni oltás: placebot kaptak, mégis mellékhatásokról számoltak be

koronavírus, covid, oltás, vakcina

A nocebo, azaz a negatív várakozás ereje óriási.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő is írt arról, hogy még placebo esetén is tapasztaltak mellékhatásokat egy kísérletben résztvevők, amikor azt hitték, covid elleni vakcinával oltják őket:

"A negatív várakozások ereje: a vakcina klinikai vizsgálatokban a placebo (hatóanyag nélkül) oltást kapók is magas mellékhatás előfordulást mutatnak.

Erről jelent meg egy elemzés (meta-analízis) a Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open szaklap 01. 18- iszámában 12 vizsgálat 45.380 résztvevőjének bevonásával.

A placebo oltást kapók az első adag után 35%-ban, a második után pedig 32%-ban jelentettek a szervezet egészét érintő (szisztémás) mellékhatást. A tényleges vakcinát kapóknál a mellékhatások előfordulása gyakoribb volt ennél, de az elemzés azt mutatta, hogy a negatív várakozás (a nocebo hatás) lehet felelős a placebo oltásoknál a szisztémás mellékhatások 76%-áért az első és 52%-ért a második oltást követően."

Olvasson tovább! Negyedik oltás: itt a magyar orvosok összefoglalója arról, kinek ajánlott és kinek nem!

Hivatkozás: Haas JW, Bender FL, Ballou S, et al. Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2022;5(1):e2143955. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.43955

https://jamanetwork.com/.../jamanetwo.../fullarticle/2788172

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához