Koronavírus: ezt kell vinni az oltásra

#koronavírus oltás #vakcina #covid #oltópont
2021.04.14.

Mi a teendő oltás előtt és mire számítsunk az oltás alatt? Milyen papírokat kell magunkkal vinni?

Azokat, akik regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu-n, a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet egy kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is.

Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve vigye magával a beleegyezőnyilatkozatot, ezt ide kattintva töltheti le: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?

Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak.

A kórházi oltópontra, orvosi rendelőbe vigye magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját!

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltóorvosnak.

Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen a kórházi oltópontra vagy rendelőbe, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.

Hogyan zajlik az oltás?

Az oltóorvos az oltást megelőzően kikérdezi és ha szükséges, fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás kapcsán néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. a fent említett hozzájárulási nyilatkozatot.

Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően legalább 15-30 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e nála oltási reakció, ezért addig nem lehet elhagyni az oltóhelyet.

Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is.

Az első oltás után oltásemlékeztető kártyát kap minden beoltott személy, ezen a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltást végző egészségügyi alkalmazott feltünteti.

A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni!

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu