Ezeket látta már?

Koronavírus: ezzel a módszerrel megjósolható, kinél lesz súlyos lefolyású

koronavírus, covid-19, vérteszt

Egy új, egyszerű vérteszt segítségével rövid időn belül előre jelezhető, melyik betegnél lesz súlyos kimenetelű a COVID-19, vagyis kiket veszélyeztetnek a legjobban a komoly szövődmények és az esetleges halál.

Nem szabályszerű, hogy kinél lesznek súlyosabbak a koronavírus tünetei

A koronavírussal kapcsolatban az egyik legnagyobb talány, hogy a betegség lefolyása, súlyossága rendkívül különböző lehet. Van, akinél csak enyhébb, náthára emlékeztető tüneteket okoz, másokat hosszú ideig kell kórházban kezelni, géppel lélegeztetni, és sajnos világszerte több százezer ember halt is bele a fertőzésbe.

Azt sem lehet előre megmondani, kinél alakulnak ki az elhúzódó Covid, vagy például a szaglás elvesztése. Az érintett általános egészségi állapota, korábbi betegségei adhatnak némi támpontot az orvosoknak, bizonyos problémák jó eséllyel növelik a szövődmények rizikóját. Ugyanakkor jó néhány esetben került teljesen egészséges, kiváló fizikai állapotban lévő, rizikócsoportba nem tartozó beteg intenzív osztályra.

Vérteszttel megállapítható a Covid lefolyásának súlyossága

Egy új, amerikai fejlesztésű vérteszt segítségével viszonylag rövid idő alatt előre lehet jelezni, melyik betegnek van a legnagyobb esélye arra, hogy a COVID-19 súlyossá váljon nála. A Washington University kutatói által megalkotott teszt az ún. mitokondriális DNS mennyiségét méri a véráramban. Ez a DNS-típus akkor kerülhet a véráramba, ha a szervezetben bizonyos sejtpusztulási folyamatok mennek végbe.

„Az orvosoknak hatékonyabb eszközökre van szükségük, melyekkel felmérhetik a COVID-19-fertőzött betegek állapotát, lehetőleg minél korábban. A rendelkezésünkre álló kezelési módszerek elérhetősége véges, és a jobb tesztek segítségével pontosabban meg lehetne határozni, kinek mire van szüksége, esetleg ki az, aki komoly intenzív kezelés nélkül is jobban lehet” - mondta Andrew E. Gelman, Ph. D., a vizsgálat eredményeit összegző tanulmány egyik vezető szerzője.

„Még mindig nagyon sok dolog van, amit nem tudunk erről a betegségről. Az egyik ilyen, hogy miért jár együtt olyan súlyos tünetekkel és szövődményekkel néhány betegnél.”

Ez is érdekelheti:

A JCI Insight című szakmai lapban megjelent tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban 97 beteget vontak be. A betegek mindegyikét kórházban kezelték, és a kórházba kerülésük első napján vettek tőlük vért, hogy a mitokondriális DNS-szintjüket megmérjék. Úgy találták, hogy az érték sokkal magasabb volt azoknál, akik később intenzív osztályra kerültek, lélegeztetni kellett őket, vagy elhunytak. Az összefüggés a beteg életkorától, nemétől vagy alapbetegségeitől függetlenül megfigyelhető volt.

A kutatók szerint a módszer viszonylag könnyen és gyorsan használható, nem kell hozzá speciális felszerelés sem. A teszt engedélyeztetéséhez további vizsgálatokra van szükség, de ha sikerül bizonyítani, hogy az eredmények pontosak, nemcsak a diagnosztizálásban, de új gyógymódok kifejlesztésében is szerepet játszhat a teszt.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához