Koronavírus: így néz ki egy fertőzött tüdeje - az elváltozások még hónapokkal később is láthatók

#koronavírus #Covid-19 #tüdő #tüdőelváltozás
2020.10.14.

A mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, és információkat biztosítanak a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát.

A hazai képalkotó diagnosztikai piac vezetője, az Affidea Magyarország még biztonságosabbá tette COVID-protokollját minden egészségügyi központjában.

Koronavírus: miért fontosak a képalkotó vizsgálatok?

A vállalat jelenleg több magánegészségügyi képalkotó központot üzemeltet, ahol a magán pácienseket várják különböző MRI, CT és egyéb vizsgálatokra. Ezen kívül további 5 kórházi diagnosztikai centrum tartozik hozzá, amelyek az állami ellátásban vesznek részt. Ezekben az adott kórház, illetve régió betegeit látják el, így biztosítják a hozzájuk küldött COVID-19 betegek CT-vizsgálatát is.

A mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, és információkat biztosítanak a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. Ezzel kapcsolatban Dr. Papp Éva, az Affidea Budapest Péterfy-Baleseti kórházi képalkotó központ orvosigazgatója elmondta:

„A friss, akár tünetmentes fertőzöttek esetében is megjelenhetnek olyan jelek a CT-felvételeken, amelyek koronavírus-fertőzésre utalhatnak. Ha a tüdőt ábrázoló CT-szeleteken úgynevezett GGO (ground glass opacity), tejüveghomály látható a COVID-19-re jellemző elhelyezkedéssel, akkor mindenképpen fel kell vetni a COVID-19 fertőzés gyanúját.

A körülírt homályos részek térbeli elhelyezkedése - kiterjedése megmutatja azt is, hogy mennyire súlyos a páciens állapota, illetve a következő napok klinikai prognózisára is következtetések vonhatók le. A foltok általában először a tüdő jobb oldalán jelennek meg, a betegség súlyosbodásával pedig a tüdő mindkét oldalán megfigyelhetők lesznek, más gyulladásos elváltozások kíséretében. Az már nagyon súlyos állapotot feltételez, ha a gyulladás és a tejüveghomály foltok a tüdő 75%-át érintik, illetve mellkasi folyadék jelenik meg.”

Utókövetés CT vizsgálatokkal

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek utókövetését szintén mellkas-CT vizsgálatokkal végzik.

„Az első koronavírus-hullámban a középsúlyosan, súlyosan megfertőződött pácienseknél még 6 hónap múltán is láthatóak a tavasszal kialakult elváltozások maradványai, méretükben csökkenhetnek és átalakulhatnak heges jelekké.” – hívta fel a figyelmet Dr. Papp Éva - Sajnos ezzel párhuzamosan a felgyógyult betegek még fél évvel a fertőzést követően is különböző tünetekre panaszkodhatnak, sokkal fáradékonyabbak, gyorsan kifulladnak és kevésbé tudnak visszatérni a mindennapi életükhöz.”

Az Affidea Magyarország számára kiemelten fontos, hogy támogassa a koronavírus-járvány hatékony megfékezését és a betegek gyógyulását. Ezért az összes telephelyén mind a dolgozók, mind a páciensek védelmében rendkívül szigorú COVID-19 protokollt vezetett be idén márciusban, amely most, az őszi hullám idején újabb intézkedésekkel egészült ki.

Az állami ellátást támogató kórházi egységekben rendszeresen végeznek CT-vizsgálatot gyanús és igazolt COVID-19 pácienseken. A kórházi telephelyek munkatársait így még fokozottabban védik: számukra a folyamatosan használt sebészi maszk és gumikesztyűn kívül speciális védőfelszerelést, az FFP2 vagy 3 maszkokat, gumikesztyűt, vízhatlan vízlepergető anorákot, védőszemüveget-arcpajzsot teljes egészében a cég biztosítja mind a gyanús mind az igazolt COVID fertőzöttek vizsgálata során.

Szigorú higiénés/fertőtlenítési protokollt vezettek be, mely érinti a napi rutin takarítást, a páciensek vizsgálatai közötti fertőtlenítéseket, illetve kiemelt szabályrendszerrel rendelkeznek a gyanús vagy igazolt fertőzött páciensek utáni takarításra, fertőtlenítésre. Ezen túl, az előjegyzett képalkotó vizsgálatokra érkező páciensek is csak előszűrést (kérdések, lázmérés) követően léphetnek be a centrumok területére, az ajtó mellett kézfertőtlenítés biztosításával, a maszkhasználat ellenőrzésével és a vizsgálatra várakozásnál a távolságtartás betartásának biztosításával és ellenőrzésével.

A koronavírussal fertőzött tüdőn sokáig látszanak a fertőzés okozta nyomok Forrás: Affidea

Szigorú fertőtlenítési szabályok a vizsgálatok előtt és után

Jelenleg zajlik a vállalatnál a kollégák kampányszerű gyorstesztelése, antitest szűrése is, amely azt mutatja ki, hogy valaki átesett-e már a COVID-19 fertőzésen, illetve az adott pillanatban a teszt eredménye felvetheti friss fertőzés gyanúját is. A képalkotó diagnosztikai (például MRI és CT) készülékeket minden telephelyen minden páciens után azonnal lefertőtlenítik, ugyanakkor most jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a várótermek, a vizsgálók, a leletezők és egyéb helyiségek higiéniájára is.

Gyakrabban takarítanak, illetve a naponta többszöri fertőtlenítés kiterjed a gépeken kívül minden olyan felületre, amellyel érintkezhetnek a páciensek, így például a recepciós pultra, a kilincsekre. Emellett befejeződött a légkondicionáló berendezések idei újabb fertőtlenítése is, így nem lehetséges, hogy belső keringtetéssel visszaáramoltassák az esetlegesen szennyezett levegőt a belső légtérbe.

Mind a kórházi, mind pedig magánegészségügyi központokban igyekeznek még az épületbe lépés előtt kiszűrni az esetleges covid-fertőzötteket. Ezzel kapcsolatban Dr. Barna Krisztina, az Affidea Bank Center és Mammut központok orvosigazgatója elmondta:

„Nagyon szigorú COVID-előszűrést (covid-regisztrációt) vezettünk be, amelyben az ügyfelek online időpontfoglalását (webbooking lehetőség) egy telefonos ellenőrzés követi, illetve a direkt telefonos időpont foglalás során rákérdezünk arra, hogy a betegnek van-e bármilyen COCID-19 gyanús tünete, találkozott-e igazoltan COVID-19 fertőzött beteggel, járt-e külföldön, illetve, hogy volt-e mostanában COVID-19-tesztje és ha igen, akkor az milyen eredménnyel zárult.

A vizsgálatra érkező betegeknek még az ajtóban, a belépés előtt közvetlenül ugyanezt a kérdéssort kell megválaszolni és aláírással hitelesíteni, illetve itt történik a testhőmérsékletmérés is. Szintén az ügyfelek érdekét szolgálja, hogy a centrumokba kizárólag csak a vizsgálatra érkezők léphetnek be, kísérő nem. Az épületekben kizárólag maszkban, kézfertőtlenítés után lehet tartózkodni, a várótermekben pedig a bútorok egymástól távolabb való elhelyezése és információs csíkok segítik a megfelelő távolságtartást.”

A vállalat a működési folyamatok során igyekszik a személyes kommunikációt és a személyes érintkezést is mindenhol csökkenteni. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokon természetesen személyesen kell megjelenniük a betegeknek, az ő védelmüket szolgálják a fenti intézkedések.

Ugyanakkor a lelet-kiadás ma már egy online térben, a Páciensportálon keresztül valósul meg, így nincs szükség adathordozók személyes átadására, a leletekhez az orvosok is hozzáférhetnek az interneten az Orvosportálon keresztül. Mindemellett a leletező radiológusok is dolgozhatnak távmunkában, ennek technikai feltételeit a vállalat biztosította. Szükség esetén a leletező orvos és a páciens között rögzített telefonos kapcsolaton keresztül lebonyolított konzultációra is van mód.

Forrás: Affidea