Koronavírus: így tesz feledékennyé a Covid

#koronavírus #covid #Covid-19 #szaglásvesztés
2021.02.22.

120, korábban kórházban ápolt Covid beteg közül hónapokkal később 34 %-nak volt memóriazavara, 27 %-nak pedig koncentrációs problémái.

Még az enyhe koronavírus fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál a koncentrációs nehézség, memóriazavar, az ún. “agyköd”, másoknál a tartós szaglás- és ízérzés vesztés, a fejfájás zavarja hosszú hónapokig a mindennapokat.

Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa az eddig tapasztalt, lehetséges enyhébb és komolyabb szövődményekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes neurológiai tünetek

Bár a koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja meg, egyre többet lehet tudni a szívet érintő esetleges szövődményekről – amely közül a leggyakoribb a szívizom-gyulladás -, és sokan tapasztalják a neurológiai maradványtüneteket is. Többen, a már gyógyultak közül hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, amelyeket esetleg nem is kötnek a már lezajlott betegséghez. Íme, a leggyakoribb neurológiai tünetek COVID-19 fertőzés után:

- fejfájás,

- izomfájdalom,

- bizonytalanság érzés, szédülés,

- íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése,

- agyköd

Az “agyköd” megnevezés egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel esetleg tudatzavarral járó állapot, amelynek még nem teljesen tisztázott az oka. Mindenesetre ezeket a jelenségeket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus fertőzés könnyen lezajlott.

Mindazoknál pedig, akik kórházi kezelésre szorultak, fokozott óvatosság szükséges, hiszen egy francia vizsgálat szerint 120, korábban kórházban ápolt beteg közül hónapokkal később 34 %-nak volt memóriazavara, 27 %-nak pedig koncentrációs problémái – ismerteti Mező doktornő.

Súlyosabb neurológiai szövődmények is előfordulhatnak

A The Lancet Neurology neves szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban egyre több súlyos szövődményről számolnak be a kutatók. A fertőzés mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hathat, és ennek megfelelően jelenhetnek meg a szövődmények is:

· maradandó íz- és szaglásvesztés,

· agyhártyagyulladás,

· Guillain-Barré szindróma, amelynek tünetei az érzés kiesés, zsibbadás, izombénulás

· stroke,

· neurológiai-pszichés szövődmények,

· kognitív zavarok, demencia,

· gyermekeknél Kawasaki betegség, amely egy, az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel.

Ez is érdekelheti:

- A koronavírus neurológiai szövődményeinek kivizsgálására az első lépés egy szakorvos felkeresése – hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. – Az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően indokolt lehet több további vizsgálat (koponya MR, EEG, ENG-EMG) elvégzése is az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére.

Forrás: Neurológiai Központ

Forrás: EgészségKalauz