Koronavírus: így történik a 60 felettiek oltása

#koronavírus #Covid-19 #szputnyik #vakcina
2021.01.25.

Müller Cecília adott tájékoztatást arról, hogyan fog történni az idősek covid elleni oltása.

Az országos tisztifőorvos arra kérte az időseket, hogy jelezzék oltási igényüket a háziorvosuknál, és ha szükséges, kérjenek segítséget a regisztrációhoz a családtagoktól.

Müller Cecília elmondta, hogy a 60 és a 89 év felettieket már az új koronavírus elleni vakcinabeszerzésekkel oltják be - elsősorban otthon a háziorvosuk vagy egy oltócsoport szakembere.

Az érkező Szputnyik V koronavírus vakcinából 6000 adagot rendelt a kormány, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában vizsgálnak. Mivel az oroszok túljutottak a klinikai vizsgálatok 3. fázisán is, és Müller elmondása szerint megfelelő dokumentáció áll rendelkezésre az oltóanyagról, a magyar gyógyszerhatóság is ki tudta adni az előzetes vészhelyzeti engedélyt, amely 6 hónapra szól. Ezt az oltóanyagot is két dózisban kell beadni 21 nap különbséggel.

Ez is érdekelheti:

Müller Cecília kiemelte, hogy mivel itthon is sikerült a Covid-19 brit mutációját sejttenyészeteken szaporítani, így vizsgálni tudják annak genetikai állományát. Ez a magyar oltóanyag fejlesztésben fog nagy szerepet kapni.

Müller Cecília elmondta, hogy a gyerekeket érintő, a koronavírus-fertőzés után napokkal jelentkező sokszervi gyulladás egy eddig is ismert szövődmény volt, amiről egy ismertető anyagot bocsátottak a gyerekeket ellátó kórházak részére.

Forrás: HVG