Koronavírus: így válthat ki hirtelen szívhalált

#szívinfarktus #koronavírus #Covid-19 #fertőzés
2021.02.11.

A Covid-19 nem csak légúti panaszok révén követeli halálesetek százezreit. Európai és USA-beli statisztikák alapján körülbelül kétszeresére nőtt a SARS-CoV-2 első hulláma alatt a hirtelen szívhalál előfordulási gyakorisága is.

A SARS-CoV-2 okozta megbetegedések tünetei és szövődményei messze túlmutatnak a légúti panaszokon. Számos esetben írták le az orvosok, hogy a Covid-19 a szív- és érrendszeri szövődmények, köztük súlyos kardiovaszkuláris következmények fokozott rizikójával hozható kapcsolatba.

Többszörösére nő a hirtelen szívhalál kockázata

Olaszországi szakemberek már 2020 májusában felfigyeltek arra, hogy a koronavírus pandémia első hulláma alatt jelentősen megnőtt azoknak a személyeknek a száma, akik hirtelen szívhalálban haltak meg. Itt nem azokról a betegekről van szó, akik a klinikákon és a kórházakban veszítik el az életüket a Covid-19 szív- és érrendszeri szövődményeiben, hanem azokról, akik az otthonukban halnak meg hirtelen szívhalálban.

Az új típusú koronavírussal összefüggésbe hozható szomorú statisztikák arról árulkodnak, hogy Olaszországban, Lombardiában 2019-hez képest 2020-ra 58 %-kal nőtt meg az otthon elszenvedett hirtelen szívhalál előfordulási gyakorisága.

Az olasz kardiológusokon kívül a francia szakemberek is hasonlót tapasztaltak. Számszerűen: a hirtelen szívhalál heti gyakorisága a koronavírus pandémia első hullámának a csúcsán 26,64 eset / 1 millió lakos volt. Ezzel szemben „átlagos heteken” ez az érték 13,42 eset / 1 millió lakos. Vagyis, Franciaországban közel megduplázódott a hirtelen szívhalál előfordulási gyakorisága.

A tengerentúli statisztikák még nagyobb mértékű elhalálozási kockázat-növekedésről tájékoztatnak. New York-ban 2,89-szeresére nőtt a vizsgált időszakban a hirtelen szívhalál gyakorisága a korábbi (nem koronavírusos) időszakokhoz képest.

Miért halnak meg ilyen sokan hirtelen szívhalálban?

A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen szívhalál kockázatának a megugrása azokban a körzetekben, tartományokban volt kifejezettebb, ahol a Covid-19 megbetegedések is nagyobb arányban fordultak elő. Vagyis, az ok-okozati kapcsolat a SARS-CoV-2 okozta fertőzés és a hirtelen szívhalál között feltételezhető, noha egyértelműen nem bizonyítható.

Ez is érdekelheti:

A további lehetséges magyarázatok között szerepel az, hogy a fertőzésveszélytől tartva több szív- és érrendszeri beteg nem mert/nem tudott orvoshoz fordulni, így nem részesült időben szakszerű orvosi ellátásban, ami esetleg megakadályozhatta volna az elhalálozását.

Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a koronavírus első hulláma alatt alkalmazott egyik (kísérleti) gyógyszerkombináció, a hidroxi-klorokin és az azitromicin együttes adagolása váltotta ki a hirtelen szívhalált – mint mellékhatást. Ez a gyógyszerkombináció ugyanis ismert módon jellegzetes, kóros elváltozásokat okoz az EKG-képen. Ez utóbbi feltételezés ellen szól azonban az, hogy az említett, hirtelen szívhalálban elhunytak az otthonukban haltak meg, így nagy valószínűséggel nem részesültek az említett gyógyszeres kezelésben.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: aerzteblatt

Forrás: EgészségKalauz