Ezeket látta már?

Koronavírus: ilyen lesz a magyar vakcina

magyar vakcina, koronavírus, oltás

A magyar vakcinagyárról és a koronavírus elleni magyar vakcináról is szó esett ma az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Dr. György László, államtitkár elmondta, hogy elindult a visszaszámlálás, 100 nap múlva leteszik a debreceni nemzeti oltóanyaggyár alapkövét. Elmondása szerint ez kell ahhoz, hogy a magyarok magyar vakcinát kaphassanak, és hozzátette, hogy már a járvány kitörése előtt elkezdték a debreceni gyár építésének előkészületeit.

Kifejtette, hogy a globális oltóanyagpiac bevétele már eddig is elérte az évi 50 milliárd dollárt, de ez három éven belül még nagyobbra nőhet, ezért is fontos a magyar oltóanyaggyár létrehozása.

Müller Cecília arról számolt be, hogy a járványügyi adataink kedvezően alakulnak,és a jelek szerint a harmadik hullám végéhez közeledünk.

Kiemelte: a lakosság több mint 47 százaléka már beoltott, valamint, hogy Szputnyik V és AstraZeneca oltóanyagok már csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Pfizer vakcinát még várnak, erre még lehet később időpontot foglalni. A Pfizer vakcinára való időpontfoglalás határidejét meghosszabbították: időpontfoglalásra a Pfizer vakcinára szerda estig van lehetőség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki vegye fel a második adag oltást is, hiszen így nyerhető csak el a teljes védettség. A 16-18 évesek oltása is folyamatosan zajlik, előttük is nyitva áll a regisztrálás lehetősége.

Jövőre lesz magyar vakcina

A nemzeti oltóanyaggyárral kapcsolatban elmondta, ha minden a terv szerint halad, a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina. Hozzátette, közel 95 éves múltja van az oltóanyag fejlesztésnek Magyarországon. Mint mondta, az oltóanyagok minőségét is mindig kellően megvizsgálják, a Nemzeti Népegészségügyi Központ segít Szlovákiának is a Szputnyik vakcina megvizsgálásában.

A készülő magyar oltóanyagról annyit árult el, hogy hasonló lesz a kullancs agyvelőgyulladás és az influenza oltóanyaghoz. "Bízunk abban, hogy a magyar vakcina hatékonyabb védelmet tud biztosítani" - mondta.

Olvassa el ezt is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához