Koronavírus: kétszer annyi oltóanyag érkezhet, mint amennyi szükséges

#koronavírus #koronavírus oltás #orosz vakcina #oltás
2021.01.22.

A koronavírus vakcinák engedélyeztetéséről és az oltási folyamatról Peter Liese, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője nyilatkozott.

Sok EU-s államfő bírálja az uniót a koronavírus vakcinák engedélyeztetésének "lassúsága" miatt, és azért, mert lassan haladnak az oltások. A Népszavának nyilatkozott Peter Liese elmondta: minden országnak tartani kell magát a közös stratégiához, mert ha mindenki sajátot kezd el követni, abból káosz lehet.

Elmondta, hogy az EU-ban sokkal összetettebb az engedélyezési folyamat, mint azon kívül, azaz több adatot kell szolgáltatnia a vakcinagyártóknak a koronavírus oltóanyag hatásosságáról és mellékhatásairól, mint például a briteknek - akik egyébként nem megfelelő módon adják be a 2. koronavírus oltást, hanem később.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég vakcina, a képviselő válasza egyértelmű igen, mégpedig kétszer annyi lesz, mint ahányan Európában élünk, de addig is minden országnak meg kell tennie a tőle telhetőt, hogy gyorsítsa a folyamatot:

" Németországban például egy óriási gyárat építünk a Pfizer/BioNTech gyártó kapacitásainak növelésére. Biztos vagyok benne, hogy a helyzet hétről-hétre javulni fog. A héten elkezdődnek az oltások a Moderna vakcinájával. Ha minden jól megy, január végén a piacon lesz az AstraZeneca. A Johnson&Johnson várhatóan a jövő hónapban benyújtja az engedélyezési kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez, és a készítménye remélhetőleg már az első negyedévben megvásárolható lesz.

Ez is érdekelheti:

A CureVac oltóanyagát pedig a második negyedévben hozhatják forgalomba. Az EU által tető alá hozott szerződések kétszer annyi vakcinát biztosítanak a közösség számára, mint amennyire szükség lehet minden európai beoltásához. Erre nem lehet azt mondani, hogy nem elég. Összehasonlításképpen: a Moderna már itt van Európában, de csak tavasszal fog szállítani az Egyesült Királyságba. A CureVacból pedig egyáltalán nem is rendeltek a Csatornán túl."

A teljes interjút a Népszaván olvashatják.

Forrás: EgészségKalauz