Ezeket látta már?

Koronavírus: kik azok, akik orvosi indokkal nem olthatók?

koronavírus, covid-19, vakcina, ellenjavallat, ellenjavalt, pfizer, moderna, szputnyik, astrazeneca, mrns, oltás

Avagy, mik lehetnek a „Covid-19” elleni védőoltások fel NEM vételének orvosi indokai? Ezekkel az orvosi indokokkal ellenjavallt a Covid-oltás!

Kötelezővé teszi a Covid-19 elleni oltást a munkahely? Ön még mindig nem vette fel az oltást? Kik azok, akik orvosi indok miatt nem olthatók? Összegyűjtöttük, hogy a Magyarországon alkalmazott Covid-19 elleni vakcináknál mik az ellenjavallatok, vagyis azok az állapotok/betegségek, amelyek fennállása esetén egy adott vakcina nem adható be.

Világszerte nagy erővel folyik a Covid-19 elleni vakcináció, és az USA-beli gyógyszerügyi hatóság, az FDA már teljes jóváhagyását adta a Pfizer vakcina 16 év felettieknél való alkalmazására (azaz már nem csupán vészhelyzeti engedélyről van szó). Ezzel párhuzamosan újra és újra napirendre kerül az oltás kötelezővé tételének a kérdése, és az ehhez társuló kérdés is: kik azok, akik egészségügyi állapotuk miatt nem olthatók? Vagyis, kik azok, akiknél orvosilag indokolható az, hogy nem veszik fel a koronavírus oltást?

A koronavírus kegyelme fog dönteni sok magyarról tavaszig? Kattintson!

Több-kevesebb ellenjavallat minden vakcinánál van

Táblázatos formában mutatjuk be azt, hogy a Magyarországon alkalmazott Covid-19 elleni vakcináknál mik az ellenjavallatok, vagyis azok az állapotok/betegségek, amelyek fennállása esetén egy adott vakcina nem adható be. Az egyes vakcináknál feltüntetett ellenjavallatok egyértelmű NEM-et jelentenek az adott vakcina beadását illetően. Kiemelendő, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyagainál csak a készítmény „hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység” szerepel az ellenjavallatok listáján. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a múltban anafilaxiás reakciót mutatott valamelyik hatóanyaggal vagy segédanyaggal szemben, ami ezekben az oltásokban szerepel, akkor az adott oltás nem adható be.

Mennyi esély van arra, hogy a Pfizer és a Moderna vakcina sem adható be?

Egy gondolatkísérletet végezve: az első oltás felvétele előtt senki nem találkozhatott még mRNS alapú hatóanyaggal, hiszen ilyet korábban nem alkalmaztak, vagyis a hatóanyaggal szembeni, igazolt allergiás túlérzékenység kizárható. A segédanyagok vonatkozásában pedig elmondható, hogy elhanyagolhatóan csekély annak az esélye, hogy valaki „igazolással” rendelkezik arról, hogy ő valamelyik segédanyagra allergiás. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a különféle gyógyszerallergiák, például igazolt penicillin-allergia sem jelentenek „felmentést” a Covid-19 elleni vakcina alól, mert a Covid-19 elleni vakcinákban nincs az összetevők között penicillin.

Aktuális koronavírus hírek itt!

És itt a gondolatkísérlet vége, levonható a következtetés, ami röviden megfogalmazva azt jelenti, hogy: elvileg mindenki oltható (valamelyik oltóanyaggal, és az első oltással). A második oltásnál már árnyaltabb lesz a kép, hiszen ebben az esetben az első oltás által kiváltott anafilaxiás reakció például már ellenjavallatot jelenthet. Az anafilaxiás reakciók azonban meglehetősen ritkának bizonyulnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy a Pfizer oltások esetén egymillió dózisra esik 5, míg a Moderna esetén egymillió dózisra 2,5 anafilaxiás reakció.

Covid-19 elleni oltóanyag „hétköznapi” neveEllenjavallatokÖsszetétel: hatóanyag + segédanyagok (adagonként)
AstraZenecaA készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
Olyan személyek, akiknél a Vaxzevria beadását követően thrombocytopeniával társuló thrombosis szindróma (TTS) alakult ki.
Olyan személyek, akiknél korábban kapillárisszivárgás-szindrómás epizód alakult ki.
SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S) tüske glikoproteint kódoló csimpánz adenovírus, legalább 2,5 × 108 fertőző egység (Infectious units, Inf.U)
L-hisztidin
L-hisztidin-hidroklorid-monohidrát
Magnézium-klorid-hexahidrát
Poliszorbát 80 (E 433)
Etanol
Szacharóz
Nátrium-klorid
Dinátrium-edetát (-dihidrát)
Injekcióhoz való víz
Johnson&JohnsonA készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
Olyan személyek, akiknél korábban kapillárisszivárgás-szindrómás epizód alakult ki.
SARS-CoV-2 tüske-glikoproteint* kódoló, 26-os típusú adenovírus (Ad26.COV2-S), nem kevesebb mint 8,92 log10 fertőző egység (Inf.U).
2-hidroxipropil-β-ciklodextrin (HBCD)
Citromsav-monohidrát
Etanol
Sósav
Poliszorbát 80
Nátrium-klorid
Nátrium-hidroxid
Trinátrium-citrát-dihidrát
Injekcióhoz való víz
ModernaA készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.100 mikrogramm messenger RNS-t (mRNS-t) tartalmaz (SM-102 lipid nanorészecskékbe ágyazva).
SM-102 lipid (heptadekán-9-yl 8-{(2-hidroxietil)(6-oxo-6-(undeciloxi)hexil)amino}oktanoát)
Koleszterin
1,2-disztearoil-sn-glicero-3-foszfokolin (DSPC)
1,2-dimiriztoil-rac-glicero-3-metoxi-polietilén-glikol-2000 (PEG2000 DMG)
Trometamol
Trometamol-hidroklorid
Ecetsav
Nátrium-acetát-trihidrát
Szacharóz
Injekcióhoz való víz
PfizerA készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.30 mikrogramm COVID-19 mRNS vakcinát tartalmaz (lipid nanorészecskékbe ágyazva) adagonként (0,3 ml).
((4-hidroxibutil)azanediil)bisz(hexán-6,1-diil)bisz(2-hexildekanoát) (ALC-0315)
2-((polietilénglikol)-2000)-N,N-ditetradekilacetamid (ALC-0159)
1,2-disztearoil-sn-glicero-3-foszfokolin (DSPC)
Koleszterin
Kálium-klorid
Kálium-dihidrogén-foszfát
Nátrium-klorid
Dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát
Szacharóz
Injekcióhoz való víz
Sinopharm1) A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység, illetve ezzel a vakcinával szemben korábban kialakult túlérzékenységi reakció esetén
2) Olyan személyek, akiknél korábban vakcinák alkalmazásakor súlyos mellékhatások jelentkeztek (például akut túlérzékenységi reakció; végtagok, szemek, ajkak, torok duzzanata (angioneurotikus ödéma); légszomj stb.).
3) Azon személyeknél, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetükben túlérzékenység szerepel.
4) Az oltás beadását el kell halasztani, ha a beoltandó személynél láz, vagy egy betegség akut fázisa jelentkezik.
5) Terhes, illetve szoptató nők.
6,5E inaktivált SARS-CoV-2 antigén,
0,225 mg alumínium-hidroxid adjuváns,
megfelelő mennyiségű nátrium-klorid,
dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-dihidrogén-foszfát
Szputnyik V- A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;
- korábban előforduló súlyos allergiás reakció;
- akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása - a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.
- terhesség és szoptatás;
- 18 évesnél fiatalabb életkor.
- az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés kontraindikációt jelent legalább egy-egy hónappal az oltás beadása előtt és után, a csökkent immunogenitás veszélye miatt.
A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai:
- súlyos szövődmények az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).
Az I. komponens tartalma:
Hatóanyag: (1,0 ± 0,5) × 1011 db, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének (spike (S) proteinjének) génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecske.
Segédanyagok: 1,21 mg trisz(hidroximetil)-aminometán, 2,19 mg nátrium-klorid, 25,0 mg szacharóz, 102,0 mikrogramm magnézium-klorid-hexahidrát, 19,0 mikrogramm dinátrium-EDTA-dihidrát, 250 mikrogramm poliszorbát 80, 2,5 mikroliter 95%-os etanol; injekcióhoz való víz a 0,5 ml-es térfogatra történő kiegészítéshez.
A II. komponens tartalma:
Hatóanyag: (1,0 ± 0,5) × 1011 db, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének (spike (S) proteinjének) génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecske.
Segédanyagok: 1,21 mg trisz(hidroximetil)-aminometán, 2,19 mg nátrium-klorid, 25,0 mg szacharóz, 102,0 mikrogramm magnézium-klorid-hexahidrát, 19,0 mikrogramm dinátrium-EDTA-dihidrát, 250 mikrogramm poliszorbát 80, 2,5 mikroliter 95%-os etanol; injekcióhoz való víz a 0,5 ml-es térfogatra történő kiegészítéshez.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.nj.com/coronavirus/2021/09/are-there-medical-exemptions-from-getting-a-covid-vaccine-heres-what-to-know.html; 2021. szept. 28.

(2) www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációk; 2021. szept. 28.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához