Koronavírus: nem fizetnek COVID-ra a biztosítók?

#életbiztosítás #covid #Covid-19 #bitosítók
2021.04.19.

Bár a közösségi médiában újra és újra felröppen, hogy COVID-19 fertőzésben elhunytak után nem fizetnek a biztosítók, ez jellemzően nem így van. A legtöbb biztosító új elemeket és fedezeteket vett be a kínálatába a járvány miatt, a kifizetésekről érdemes mindenkinek a saját biztosítójánál érdeklődni!

A hazai biztosítók kínálatában megjelentek új, vagy megújított termékek a koronavírus következtében felmerülő járulékos kockázatok fedezésére mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási területen - olvasható a mabisz.hu oldalán. Több biztosító jelentősen lecsökkentette például a szerződéses várakozási időt, feloldott pandémiára vonatkozó kizárásokat, több termék esetén elérhetővé tette az online kötést, de emellett teljesen új termékek is megjelentek a piacon. Érdemes ezekről a biztosítónknál érdeklődni.

Élet-, baleset- és egészségbiztosítások

A biztosítók gyakorlata eltérő abban, hogy az életbiztosítási termékek és a hozzájuk kötött kiegészítő biztosítások esetén egy világjárvány a kizárások közé tartozik-e, vagy sem. A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) az alábbi változásokat szedte össze 2020 novemberében:

Az Aegon Biztosítónál általában nem tartozik a kizárások közé a világjárvány, ennek megfelelően a jövedelempótló és a kórházi napi térítésre szóló biztosítások esetében azon ügyfelek, akik korábban megkötötték ezen fedezetekre a biztosításukat, számíthatnak szolgáltatásra a világjárvány okozta események kapcsán is. A K&H Biztosító szintén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt bekövetkező eseményekre is térít. A döntés vonatkozik az összes egyéni kockázati életbiztosításra, a hitelhez kapcsolt-, valamint a számlához kötött életbiztosításokra is, melyek kártérítést nyújtanak többek között a halálesetre, kórházi napi térítésre, keresőképtelenségre, munkanélküliségre. A Metlife Biztosító feltételei járványhelyzetre vonatkozó kizárásokat nem tartalmaznak, ami az új szerződések esetében is igaz. Az Uniqa Biztosító vállalati személybiztosításainál nem volt szükség a feltételek módosítására, mivel azok igazolt COVID-19 fertőzés esetére is nyújtanak fedezetet (napi térítés vagy keresőképtelenségi térítés).

Több biztosító csökkentette a járványt követően az egyes életbiztosítási, valamint baleset- és egészségbiztosítási termékeknél érvényes várakozási, kockázatkizárási időn. Az Aegon egyes termékeinél 30 napra csökkentette az Aegon a 6 hónapos várakozási időt a COVID-19 betegséggel összefüggő, bármely okú halálszolgáltatás esetében. A Metlifenál a különböző fedezetek esetében eltérő belépési kor és várakozási idő van érvényben, de az életbiztosítások esetén nincs várakozási idő, így a megkötött szerződések akár az első díj befizetésének másnapjától már azonnali védelmet nyújtanak. Módosított az NN Biztosító is: pozitív teszttel igazolt COVID-19 megbetegedésből eredő kórházi kezelés esetén, a piacon általában jellemző 90 vagy 180 nap helyett mindössze két hétre rövidítette le a kockázatkizárási időt több konstrukciónál is.

Megjelentek új fedezetek is

A Generali Biztosító minden Private Care és Company Care egészségbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfele számára díjmentesen elérhetővé tette a telekonzultációs szolgáltatást, emellett 1 alkalommal az elvégzett COVID-19 szűrővizsgálat költségének megtérítését (15.000 Ft összegig) is vállalja a biztosító és segítséget nyújt a tesztet végző szolgáltató megtalálásában. A Generali munkáltatói élet-, egészség- és balesetbiztosítása is két új fedezettel bővíthető: a munkavállaló COVID-19 vírusfertőzése miatti kórházi ellátása esetén kórházi napi térítést nyújt; majd a kórházi ellátást követő keresőképtelenség időszaka alatt, 14 napig téríti az egészségügyi ellátóhelyről való hazaszállítás, a kontrollvizsgálatok miatt felmerülő utazások, de például a gyermekfelügyelet és a házhoz rendelt ételek házhozszállításának költségére vonatkozóan kiállított számlák összegét is. Mindkét kiegészítő kockázat esetén meghatározott időre, 10 hónapra köthető szerződés.

A Groupama Biztosító a járvány idején két kockázati életbiztosítását is olyan ingyenes kiegészítő biztosítással kínálja, amely a biztosított pozitív koronavírus tesztje miatti, orvosilag indokolt, 24 órát meghaladó kórházi tartózkodása esetén egyszeri összeget fizet ki kórházi többletszolgáltatásként. Újdonság az OTP Bank által értékesített jelzáloghitel törlesztési biztosítás esetében, hogy amennyiben a biztosított a moratórium időszaka alatt veszíti el munkáját, akkor nem 6, hanem legfeljebb 12 hónapig vállalja át a törlesztőrészlet megfizetését.

A Metlife Biztosító meglévő egészség- és életbiztosítási terméke fedezeti szintjeit bővítette: az újítások közé tartozik többek között a keresőképtelenség esetére szóló új táppénz fedezet. Emellett egy új MetProtect terméket is bevezetett három fedezettel (kockázati élet, kórházi napi térítés és kieső jövedelem pótlása). A COVID-19 alatt jelentős mértékben megnőtt a kereslettel szembesült a társaság a kockázati életbiztosítások iránt, így az új hitelfedezeti és tanulmányijáradékkal célzott igényekre szabható megoldást igyekeznek kínálni ügyfeleiknek.

Tekintve, hogy sok beteg szorulhat tartós kórházi kezelésre, akár gépi lélegeztetésre, intenzív kórházi ellátásra, ezért az NN Biztosító is úgy döntött, hogy a fertőzés sajátosságaihoz igazítja kórházi napi térítésre szóló kiegészítő biztosításait. Ezek célja, hogy kórházi ellátás esetén a biztosítási szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésével segítse a kedvezményezettet például a kórházi tartózkodással kapcsolatos többletköltségek fedezésére.

Az Uniqa Biztosító a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások esetében megtéríti a Covid-tesztet, ha az orvosi beavatkozáshoz (pl. egynapos sebészet), vizsgálathoz az adott ellátó előírta a negatív tesztet.

Több biztosító a lakásbiztosítási csomagjait is kibővítette az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos home office-elemekkel - ezért az érintetteknek érdemes a már megköttött biztosításokat is felülvizsgálni.

Ez is érdekelheti:

Forrás: mabisz.hu