Koronavírus: októberre megnőhet a halálozások száma az elemzők szerint

koronavírus, halálozás, október, covid-19

A koronavírus gyorsan terjed a fiatalok körében, amit a tünetmentes fertőzöttek tovább adnak az időseknek.

Október elejére várja a kormány a koronavírus okozta halálozás megugrását – írja a Népszava az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) járványügyi csoportjának előrejelzésére hivatkozva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az ITM koordinálja azt a március elején megalakult járványmatematikai és epidemiológiai csoportot, ami tavaszi óta rendszeresen készít elemzéseket.

Az ITM már tavasszal is meglehetősen pontosan előrejelezte a Covid-19 járvány alakulását. Április elején azt javasolták, hogy a lazító korlátozások mellett szigorítsanak a maszkhasználaton és bővítsék az egyéni tesztelési lehetőségeket, ugyanis Magyarországon a covidos betegek 90-95 százalékát nem ismerik és nem is kerülnek karanténba.

A mostani számításaik szerint a koronavírus miatti halálozás aránya megnőhet október elejére. A jelenséget a floridai, a franciaországi és spanyolországi helyzethez lehet hasonlítani, ahol a fertőzések számának emelkedését követő 4-5 hétben a halálozások is megnőttek. Az elemzés arról is szót ejt, hogy míg tavasszal a fertőzöttek között a gyerekek és a fiatalok aránya alig néhány százaléka volt, míg most ez 35-40 százalék.

Forrás: népszava