Ezeket látta már?

Koronavírus teszt: vannak munkakörök, ahol kötelezővé teheti a munkáltató?

koronavírus, covid, vakcina

Ha sok emberrel érintkezünk a munkánk során, ha ezáltal mi magunk is veszélyeztetve vagyunk, a munkáltató kötelezhet-e arra, hogy beoltassuk magunkat Covid-19 ellen?

A koronavírus védőoltás sok munkajogi kérdést is felvet. Az oltás beadatása jelenleg nem kötelező itthon, és a munkáltató sem kötelezheti a munkavállalóját - még akkor sem, ha feladatkörhöz kötöttnek gondolja. A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a munkáltatók számára, hogy kötelezővé tegyék dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást – hívják fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Simkovicz Benjámin, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői.

Sem a munkavállalóknak, sem a munkáltatók nem egyszerű

DE: a munkaadó kötelezettségei körébe tartozik, hogy az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezetet, amit a rendelkezésére álló eszközökkel, jogszerű korlátok között kell megtennie. Ez azonban kétoldalú.

Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató kötelezővé teszi a dolgozója számára a koronavírus védőoltást VAGY a munkavállalót hátrány érné amiatt, hogy nem adatja be magának a Covid-19 elleni vakcinát, az diszkriminációs és adatvédelmi aggályokat is felvet.

A koronavírus vakcina beadatása nem lehet egy mindenkire előírt kötelezettség, ugyanis lehetnek olyanok is, akik nem kaphatják meg az oltást - terhes nők, anafilaxiás sokkra hajlamosak -, így nem lehet objektíven meghatározni, ki tagadhatja meg az oltást, és ki nem. Vagyis: a munkáltatók jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy jogszerűen megkülönböztessék az egyéni mentességi okokat.

De nemcsak a már meglévő munkahelyen nem kötelezhető a munkavállaló a koronavírus oltásra: az állásinterjún sem lehet rákérdezni sem az oltásra, sem a hajlandóságra.

Vagyis a válasz arra, hogy van-e olyan munkakör, amiben kötelezővé teheti a munkáltató a koronavírus oltás beadatását a munkavállalója számára az, hogy nincs.

Ez is érdekelheti:

Tovább árnyalja és nehezíti a helyzetet az a tény is, miszerint a koronavírus oltásokról még nem tudni, mennyi ideig adnak védelmet, fertőznek-e a beoltottak, és azt sem tudni, hogy a mutánsok ellen mennyire hatékonyak a jelenlegi vakcinák. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása elengedhetetlen feltétele a szükséges szabályok meghozatalának, aminek előfeltétele a komoly orvos szakmai vizsgálat és elegendő tapasztalat.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához