Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Kötelező covid oltás: ezekben az országokban vezetik be - mi mire számíthatunk?

koronavírus, ausztria, oltatlan, tiltás, covid-19, green pass, oltás

Európában elsőként Ausztria tervezi, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást. Az olaszoknál egyelőre csak az időseknek kötelező.

Csütörtökön szavazhatja meg az osztrák törvényhozás azt a jogszabálytervezetet, amely februártól a várandósok és az egészségügyi okokból felmentettek kivételével minden felnőtt osztrák számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltás felvételét - írja az Infostart.

A kötelező oltás sérti az alapvető jogokat?

Ausztriában ki nem regisztrál a vakcinára, az márciustól 600-tól 3600 euróig terjedő pénzbírságra számíthat – jelentette be sajtótájékoztatóján Karl Nehammer osztrák kancellár. Lesz egy bevezető fázis, amikor mindenkinek lesz ideje oltásra jelentkezni, mindenkinek lesz lehetősége dönteni.

Bécsben rengetegen tiltakoztak az intézkedés ellen. „Alkotmányos szempontból ez a törvény nem más, mint az alapvető jogok a szabadságjogok megerőszakolása, ami mindannyiukat érint, tehát el a kötelező oltással” – mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke.

Kötelező oltás: tüntetnek a franciák, az olaszok és a görögök

Párizsban sokan az utcára vonultak, mert a francia kormány törvényjavaslata szerint az oltatlanokat nem fogják beengedni az éttermekbe, a bárokba és a zárt közterületekre, sőt, még a tömegközlekedés sem használhatják. Rómában azért tüntettek, mert az olasz kormány február közepétől minden 55 évnél idősebb ember számára kötelezővé akarja tenni a koronavírus elleni oltást. Athénban is demonstráltak az emberek, mert a görög kormány a 4. oltást is beadatja az immunhiányos betegeknek.

Magyarországon oltási igazolvány lesz kötelező oltás helyett

A magyar kormány azonban továbbra sem akarja kötelezővé tenné a vakcinát. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a december 21-i Kormányinfón, ami azt is egyértelművé tette, hogy Magyarország már nem Ausztriát követi a védekezésben. „Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, ezzel vannak országok, amelyek próbálkoznak is, de én szeretném ezt elkerülni – emelte ki a miniszterelnök.

Negyedik oltás: Izrael szerint nem elég hatékony ahhoz, hogy mindenkinek ajánlják - olvasson tovább!

Magyarországon február 15-étől már csak azoknak lesz érvényes a védettségi igazolványa, akik mind a 3 oltást megkapták, ők a hétfői adatok szerint 3 417 089-en vannak.

Forrás: infostart.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához