Ezeket látta már?

Miért (engem) csíp a kullancs? Hogy néz ki a kullancscsípés?

kullancs, kullancscsípés eltávolítás, lyme, csípés helye

Megkedvelni akkor sem fogjuk őket, ha tudjuk a választ, de hatékonyabban védekezhetünk ellenük.

A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik, ugyanakkor kellő tájékozódás és a kullancsok elleni hatékony védekezés révén biztonságossá tehető a természetjárás és a zöld környezetben való tartózkodás.

Tények a kullancsokról és tanácsok a védekezéshez

A kullancsok a fertőzést hordozó, vadon élő állatokból történő vérszívás során veszik fel a kórokozókat, majd azt köztesgazdaként (vektorként) – újabb vérszívás közben – az emberbe juttatják. Az állatról emberre is terjedő fertőzéseket zoonózisnak nevezzük.

A kullancsok nem a fákról potyognak

A kullancsok, a természetes környezet részeként, mindig is itt voltak körülöttünk, így mára tévhitek egész sora kapcsolódik hozzájuk, de nézzük, hogy mivel is állunk szemben.

Először is nem beszélhetünk általánosságban kullancsokról, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Hazánkban közel kéttucat fajuk honos, amelyek közül humán szempontból legfontosabb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus).1

Azt a tévhitet is eloszlathatjuk, hogy a kullancsok a fákról potyognak. Fűszálakon, a bokrok levelein, legfeljebb 1,5 méter magasságban, a lábaikon levő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodnak, és várakoznak. A kiválasztott egyedre a lábukon lévő karmok segítségével másznak fel.1

Ha megtalálják a számukra megfelelő felületet, táplálkozni kezdenek, mert fejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Ami a kullancsot veszélyessé teheti, hogy a fertőzéseket vektorként – vérszívás közben – az emberbe juttathatják.2

Mi az az FSME-vírus?

Közép-Európában az egyik leggyakoribb kullancsok által terjesztett vírusos betegség az FSME-vírus*2 okozta agyvelőgyulladás. 1

A fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentes.

  • Az esetek kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.) jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek.
  • Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. Specifikus terápia nincs, de a fertőzés védőoltásokkal megelőzhető.1

Mit okoz a Lyme-kór?

A másik gyakori kullancs által okozott betegség a Lyme-kór, amelynek legjellegzetesebb, az esetek 60-80%-ában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrjelenséget leggyakrabban csak enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kíséri, de súlyosabb tünetek is felléphetnek. Megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható.1

Amivel még fontos tisztában lenni, hogy nem minden kullancs hordoz fertőzést, de a kockázat

fennállhat, így érdemes egyeztetni háziorvosunkkal, hiszen az említett fertőzések közül az FSME-vírus ellen már évtizedek óta elérhetőek olyan védőoltások, amelyek segíthetnek a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás megelőzésében. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár 1 hónapon belül védettséget lehet szerezni a vírus ellen szeretteink és saját magunk számára is.3

A kullancs által okozott betegségek megelőzése

A vírusos agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás megelőzése a kullancsok elleni védekezéssel és tavaszi hónapokban beadott védőoltással történhet. Az immunizálást 3 évenként ismételni kell.

Minden természetbe történő indulást megelőzően ajánlott gyógyszertárban kapható, bőrre felvihető, dietil-toluamid (DEET), pikaridin vagy etil-butil-acetil-aminopropionát hatóanyagú kullancsriasztó készítményt használni.

Kirándulások alkalmával vagy kerti munka végzése közben javasolt a nadrág szárának zokniba vagy bakancsba húzása és a felsőruházat nadrágba tűrése, zárt ruházat viselése. Lehetőleg ne a reggeli és az esti órákban történjen a természetjárás, mivel a kullancsok ezekben a napszakokban a legaktívabbak. Kerülendők a dús aljnövényzettel borított erdős, bokros területek.

A természetben történő kirándulás során és azt követően is 1-1,5 óránként tanácsos tetőtől talpig terjedő kullancsvizitet tartani és a levetett ruhát is átvizsgálni. Nem ajánlott a táborozás kullancsok által fertőzött területeken, például vadetetők, vaditatók és vadpihenők környékén. Vadállatok nyúzása, szőrme- és húsfeldolgozás során védőkesztyű használata javasolt. Frissen fejt tejet ne fogyasszunk, előbb mindig forraljuk fel.

Lakóházak kertjeiben és városi parkokban ajánlott a rendszeres fűnyírás, az aljnövényzet és a bokrok metszése, valamint az avar gyakori összegyűjtése. Az így kialakított, kevésbé nedves mikroklíma nem kedvez a kiszáradásra érzékeny kullancsok számára, amelyek kisebb eséllyel lelnek táplálékra a ritkított aljnövényzetben. Mivel a kutyák nagy mennyiségben hurcolhatnak be kullancsokat a lakott területekre, fontos az ebek kullancscsípéssel szembeni védelme is (impregnált nyakörv, aeroszol, spot-on készítményekkel stb.).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Referenciák:

*FSME-vírus: Frühsommer Meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus

1. NNK Lakossági tájékoztató a kullancsokról https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/1078-tajekoztato-a-kullancsokrol Utolsó megtekintés:2023.03.01.

2. FSME: Risikogebiete in Deutschland (Stand: Januar 2022) Epidemiologisches Bullentin RKI 9/2022 3. Marcz 2022 https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Archiv/2022/Ausgaben/09_22.pdf?__blob=publicationFile Utolsó megtekintés: 2023. 02.22.

3. Módszertani levél a 2023. évi védőoltásokról. Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek, Utolsó megtekintés: 2023.03.01.

Lezárás dátuma: 2023.03.01.

Forrás: Pfizer