Ezeket látta már?

Lyme-kór: ennyivel a kullancscsípés után jelentkezhetnek a tünetek

Lyme-kór

A Lyme-kór bakteriális eredetű fertőző betegség, melyet kullancsok csípése terjeszt. Három stádiumát különíthetjük el.

A Lyme-kór szakaszai

A Lyme-kór első tünetei a kullancscsípést követően nagyjából 10-14 nappal jelennek meg, de az is előfordulhat, hogy évekig lappang a betegség, illetve, hogy semmilyen jellegzetes tünetet nem tapasztal magán az érintett. A betegség tünetei függnek attól is, hogy a Lyme-kór mely stádiumáról beszélünk. Három szakaszt különíthetünk el.

Az első, korai stádiumban lokális fertőzésről van szó

Ennek a legjellegzetesebb tünete az. ún. erythema migrans – vándorló bőrpír –, mely nagyjából kör alakú, céltáblára (a belső része sötétebb, kifelé fokozatosan halványuló) emlékeztető bőrkiütés, mely a csípés helyén jelenik meg. Nem fájdalmas, nem jár együtt viszketéssel sem. Emellett megfázásra, influenzára emlékeztető tünetek is jelentkezhetnek, például láz, gyengeség, izomfájdalom, általános rosszullét, fejfájás.

A második stádiumban a betegség már továbbterjed más szervekre is

Már nem csak lokális fertőzésről van szó. Ez az első szakasz utáni négy hónapon belül megfigyelhető. Sok esetben csak ilyenkor veszik észre a betegséget, mert előfordulhat, hogy az első stádiumban nem jár együtt tünetekkel. A fertőzés megtámadhatja az idegrendszert és a kardiovaszkuláris rendszert is. A tünetei között találjuk a korábban már említett céltáblaszerű kiütést a csípés helyén, illetve más testtájakon is, az izom- és ízületi fájdalmakat, a gyengeséget, a fejfájást, a kötőhártyagyulladást, a szapora szívverést. Az esetek 10-15 százalékában az idegrendszerrel összefüggő tüneteket is tapasztalhatnak a betegek, melyeket összefoglalóan neuroborreliosisnak (a Lyme-kórt okozó Borelia baktériumok után) neveznek. Az idegrendszeri tünetek lehetnek a nyaki merevség, a fényérzékenység, a gerinc idegeinek gyulladása, és az ezzel összefüggő érzékelési zavarok, alvászavarok, memóriaproblémák, hangulatingadozások. A Lyme-kór a szív ingerületátvivő rendszereit is megtámadhatja, következménye szívritmuszavar is lehet.

A Lyme-kór utolsó stádiuma

A harmadik, krónikus stádium a fertőződést, vagyis a csípést követően néhány hónappal, de akár több évvel is jelentkezhet. Ebben a szakaszban főként az ízületek, illetve az idegrendszer az érintett. A súlyos, fájdalmas tünetek között találjuk a zsibbadást és az érzékelési zavarokat, valamint a bizsergő, égő vagy szurkáló érzést a végtagokban. Az ízületek, főként a térd ízületei megduzzadnak, kipirosodás is tapasztalható, és a fájdalom akár hónapokon keresztül is megmaradhat. Jellemző lehet az állandó fáradtság, gyengeség, kimerültség, a memória- és hangulatzavarok. Mivel a fertőzés a szívet is megtámadhatja, előfordulhatnak szívritmuszavarok, szapora szívverés, szívburokgyulladás is. Az állandó fájdalmak, neurológiai problémák természetesen a beteg hangulatára, életminőségére is kihatnak, nem ritka a szorongás, a depresszió vagy az alvászavarok sem.

Olvasta már?

Forrás: EgészségKalauz