Long-Covid: akkor is érintheti, ha alig volt tünete - így ismerje fel!

poszt covid, long covid, elhúzódó covid, koronavírus

A Covid-19 betegség nem ér véget azzal, hogy valakinél negatív lesz a Covid-teszt.

Attól, hogy a beteg szervezetében a koronavírusok nincsenek jelen, számos, esetenként igen súlyos panaszokkal küzdhet a beteg, hosszú heteken, hónapokon keresztül. Ennek a szimptómának a neve: poszt-Covid vagy long-Covid.

Poszt-Covid tünetei

Légszomj, mellkasi fájdalom, krónikus fáradtság, depresszió, heves szívdobogás, ízületi fájdalmak, memóriazavarok, alkalmankénti láz, vesekárosodás, szívizomgyulladás, illetve ezek kombinációi a tipikusak.

Oltatta magát? Így hat a szívére az oltás - kattintson!

Három hónapnál tovább tartó panaszok

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid-19 enyhe esetekben 1-2 hét alatti lefolyást mutat. Súlyosabb esetekben a felépülés 6 hetet vagy annál többet igénybe vehet. Egy svájci vizsgálat szerint minden harmadik beteg legalább 6 héten át szenved a Covid-19-es panaszoktól.

Akiknél 12 héten túl is jelen vannak, fel-fellángolnak a Covid-19-cel összefüggésbe hozható, más kórképpel nem magyarázható panaszok, annál poszt-Covid-ról vagy long-Covidról van szó,- derül ki az Egyesült Királyságbeli NICE szakmai irányelvből. Más szakmai iránymutatások 8 héthez kötik, vagy egyáltalán nem kötik hetekhez a Covid-19 utáni, az életminőséget igen jelentősen rontó maradványtüneteket, következményeket.

Azokat a fiatalokat is érinti, akik „lábon hordták ki” a Covid-19-et

Egy olaszországi vizsgálat arra mutat rá, hogy a kórházból elbocsájtott Covid-19 betegek 87,4 %-a még 2 hónap elteltével is legalább egy tünetet mutat. Kínai, vuhani statisztikák szerint a koronavírus okozta fertőzés miatt kórházban kezelt betegek több, mint 75 %-ánál még fél év után is jelen van legalább egy tünet.

Nem csak azok lesznek a long-Covid áldozatai, akiket súlyos Covid-19-es panaszokkal kórházban kezeltek.

Poszt-Covid: ez az 5 tünet marad velünk legtovább - olvasson tovább!

Noha az idős kor, a magas testtömegindex (elhízottság) és a női nem long-Covid-ra hajlamosítanak, igen gyakori, hogy egyébként egészséges, alapbetegséggel nem küzdő fiataloknál tapasztalhatók a Covid-19 múlni nem akaró következményei.

Teljes lakosságra vonatkoztatva, azaz nem csak a kórházban kezelteket tekintve, a negyedéven túl is tartó Covid-19-es panaszok nem ritkák, legalább minden 10. koronavírus-fertőzöttet érintenek.

Mi lesz évek múlva?

A Covid-19 nem csupán egy múló fertőzés. A több hónapon át tartó, alkalmanként súlyos, életveszélyes következményei már ismertek. Tapasztalatok hiányában egyelőre nem tudni azt, hogy még hosszabb távon hogyan alakul a betegségen átesettek állapota. Tény, hogy az egészségügyi ellátórendszer világszerte több millió, ellátásra szoruló poszt-Covid-os beteggel találja szemben magát. Nehezíti a helyzetet, hogy a poszt-Covid kezelésére jelenleg semmilyen célzott gyógyszer terápia nincs.

Dr. Budai Marianna PhD.,

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu