Magyarország sárga zónába került - így utazhat be Romániába

koronavírus, határőrség, ellenőrzés, covid-19, sárga zóna

Románia az Európai Unióban oltottaktól jelenleg már kizárólag csak az Európai Unió által használt QR kóddal rendelkező Covid igazolásokat fogadja el. A magyar védettségi igazolványon szereplő QR kód nem ilyen.

Jelenleg Magyarország alapvetően senkinek sem ír elő karanténkötelezettséget, aki Romániából érkezik, se Covid-19 oltással rendelkezők részére, se Covid-19 oltással nem rendelkezőknek, és semmiféle teszt nem szükséges. Visszafelé már más a helyzet.

A CNSU 95-ös számú határozata szerint a fertőzöttségi ráta csökkenése miatt

Frissítette az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját.

  • Malajzia, Kuba, Grenada, Costa Rica és Antigua és Barbuda piros zónából sárgába került át,
  • míg a ráta növekedése miatt Csehország, Dánia, Magyarország, Németország, Svájc, Liechtenstein, Grönland, Jordánia és Botswana a zöld zónából került sárgába.
  • Zöld besorolást kapott Palesztina, Bermuda, Curaçao, Montserrat, Brit Virgin-szigetek és Turks- és Caicos-szigetek.

A Magyarországról Romániába történő beutazás feltételeinek megváltozásáról a kolozsvári magyar konzulátus is közölt tájékoztatást.

A Magyarországról Romániába érkező oltatlanoknak október 31-étől karaténba kell menniük,

kivéve ha:

  • átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legfeljebb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta; ezt a saját nemzeti hatóságuknál regisztrálták az uniós nyilvántartásba, hogy erről fel tudják mutatni az EU-s QR kódot;
  • egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon;
  • olyan ingázók, illetve gazdasági szereplők, akik tudják bizonyítani (pl. munkaszerződéssel), hogy üzleti érdekben, vagy munkaügyben utaznak Romániába;
  • 12 évesnél kisebb gyermekek.

A román határőrség a Romániába történő belépés során ellenőrizni fogja a határra érkezők oltási igazolását. Románia az Európai Unióban oltottaktól jelenleg már kizárólag csak az Európai Unió által használt QR kóddal rendelkező Covid igazolásokat fogadja el. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR kód nem azonos az Európai Uniós QR kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok; ugyanakkor a Sputnik és Sinopharm vakcinákkal beoltottakat úgy tekintik, mint aki nincs beoltva - hívják fel a figyelmet.

Forrás: transindex.ro