Ezeket látta már?

Majomhimlőnek nézte a lány bőrdaganatait a vonaton, ezt tette vele

neurofibromatózis, majomhimlő, daganat, dudor

Amit a fiatal nőnek át kellett élnie, arra nincsenek szavak.

Lilly Simon nyáron egy forró napon munkába ment, amikor egy idegen a vonat túloldaláról lefilmezte őt, a tudta és beleegyezése nélkül. Elmondása szerint csak akkor szerzett tudomást a videóról, amikor az vasárnap felbukkant a nővére hírfolyamában. A felvételen, amelyet azóta eltávolítottak a TikTokról, lány egy pólóban és rövidnadrágban ül a vonaton. A karján és a lábán alig láthatóak apró dudorok, de a felhasználó egy majom emojival és egy kérdőjellel látta el a videó feliratát. Ezzel utalva arra, hogy a csomókat majomhimlő okozhatja - írja az Insider.

Majomhimlő vagy ártatlan bőrdaganat?

A valóságban azonban a lány 1-es típusú neurofibromatózisban, vagy röviden NF1-ben szenved. Ez egy genetikai betegség, amelynek következtében apró daganatok nőnek az idegek végén, amelyek húsos dudorokat, csomókat képeznek a bőrön és a bőr alatt. A Memorial Sloan Kettering Cancer Center szerint ez a betegség körülbelül minden 3000 emberből egyet érint, így ez az egyik leggyakoribb genetikai rendellenesség.

Bár mind az NF1, mind a majomhimlő dudorokat okoz a bőrön. Az NF1 esetében a csomók puhák és többnyire felületesek. A majomhimlőt viszont fájdalmas, kemény vagy gennyes elváltozások jellemzik, amelyek végül hegesednek és lepottyannak.

Idővel a csomók elrákosodhatnak

A lány elmondta, hogy kicsi korától fogva küzd a neurofibromatózissal. A bőr alatti daganatok többsége jóindulatú, de Lillynek rendszeresen kell kontrollra járnia, mert a csomók idővel elrákosodhatnak. A lány korábban több műtéten, biopszián, lézeres kezelésen átesett. Volt, hogy egyszerre több száz daganatot távolítottak el a bőréből.

A betegséggel való együttélés hatással volt a fiatal nő mentális egészségére is. Lillynek az évek során rengeteg zaklatást kellett elviselnie, és számított arra, hogy majomhimlő terjedése miatt másként fognak viszonyulni hozzá. Arra azonban nem számított, hogy tudta nélkül levideózzák, és felteszik a netre, de az is meglepetésként érte, hogy az eset miatt mennyien álltak ki mellette.

Majomhimlő: ennyivel nőtt itthon a fertőzöttek száma - olvasson tovább!

Mik a majomhimlő tünetei?

Augusztus 1-ig 23 276 megerősített majomhimlős esetet regisztráltak szerte a világon. Tény, hogy az adatok alapján nagy arányban a homoszexuális férfiak körében koncentrálódik a betegség, azonban fontos tudni, hogy bárki elkaphatja a vírust, miután közvetlenül érintkezik egy fertőzött személy bőrével. Nem csak szexuális kontaktus útján terjed, elég lehet már a bőrkontaktus is.

Bár a majomhimlőt úgy írják le, mint egy kiterjedt kiütéssel és számos folyadékkal teli elváltozással járó állapotot, az eddigi tapasztalatok alapján sokféle kiütést okozhat a bőrön, a nyálkahártyán, a szájüregben, vagy a nemi szerveken.

Amíg eddig a kiütések először laposak voltak, majd megemelkedtek, megteltek folyadékkal, majd gennyes hólyagokká váltak, melyek aztán leszáradtak és leestek, most másként jelentkeznek a tünetek: a különböző állapotú kiütések egyszerre vannak jelen az érintettek bőrén.

Az USA-ban a végbélben vagy a végbélnyíláson tapasztalt fájdalomról számolt be vérzés mellett, illetve ürítési inger is jelentkezett. A tünetek a herpeszhez hasonlóak, éppen ezért a WHO javasolja minden esetben a kivizsgálást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider