Ezeket látta már?

Mandulagyulladás: ezek az otthoni praktikák segíthetnek a gyógyszeres kezelés mellett

mandulagyulladás, torokfájdalom, fertőző, fájdalom

A mandulagyulladást általában súlyos torokfájás és egyéb kellemetlen tünetek kísérik. Milyen tünetek jelzik a gennyes mandulákat, és mikor van szükség antibiotikumra?

Mi az a mandulagyulladás?

A mandulagyulladásban a mandulák gyulladtak és duzzadtak. A mandulák gyűrűként veszik körül a torkot, és részt vesznek az immunvédelemben. Fontos feladatot látnak el: a mandulák megakadályozzák a kórokozók , például vírusok vagy baktériumok bejutását a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy képesek kivédeni a kórokozókat, mielőtt elterjednének a szervezetben. Ha ez nem működik, a mandulagyulladás olyan tüneteken keresztül válik észrevehetővé, mint a nyelési nehézség vagy a torokfájás.

Formái: akut, gennyes és visszatérő mandulagyulladás

Három különböző formája van, az akut mandula angina a kezdeti forma.

Akut mandulagyulladás

Az akut mandulagyulladás általában vírusfertőzés következtében alakul ki. Az időtartam általában egy-két hét, feltéve, hogy a megfelelő kezelést gyorsan megkezdik. Ellenkező esetben tovább tarthat. A gyermekeket vagy fiatalabb felnőtteket gyakran érinti az akut mandulagyulladás.

Gennyes mandulagyulladás

Mandulagyulladás esetén a mandulákat genny borítja. A bevonat szabad szemmel sárgásfehér foltok formájában látható. Többek között fehérvérsejtekből áll, amelyek a kórokozók elleni védekezésért felelősek. A baktériumok gyakran gennyes mandulagyulladást váltanak ki. Különösen fertőzőnek számít, ezért a betegeknek kerülniük kell más emberekkel való érintkezést az antibiotikum-terápia megkezdéséig.

Ismétlődő vagy visszatérő akut tonsillitis (RAT)

Aki nem gyógyítja meg teljesen vagy nem megfelelően kezeli az akut mandulagyulladást, visszatérő mandulagyulladást (más néven visszatérő akut vagy krónikus formát) alakíthat ki. A szakértők akkor beszélnek erről a formáról, ha az időtartam három hónapnál tovább tart.

Tünetek

A mandulagyulladás különböző tünetekkel jár. A fülbe és fogakba sugárzó torokfájáson kívül egyéb panaszok is lehetségesek, mint pl.

 • fáradtság
 • Fejfájás
 • Láz, gyakran 38 Celsius-fok felett
 • hidegrázás 
 • vörös és duzzadt mandulák
 • gennyes mandula sárgás-fehéres foltokkal (foltokkal)
 • Rossz lehelet
 • Étvágytalanság

A megfázást vagy influenzát mandulagyulladás is kísérheti. Ezután az említett tüneteken kívül más tünetek is fellépnek , például orrfolyás , köhögés és rekedtség.

Krónikus formában a duzzadt mandulákon kívül duzzadt nyirokcsomók is vannak a nyakon. A visszatérő gyulladás miatt heges szövet alakul ki a mandulákon, amelyek aztán elveszítik a mobilitást.

Mandulagyulladás láz nélkül

A mandulagyulladás elvileg láz nélkül is előfordulhat. Azonban a duzzadt mandulák, amelyeket nem kísér láz vagy torokfájás, nagyobb valószínűséggel jelzik a mandulák megnagyobbodását. Ezeket nem feltétlenül kell kezelni – hacsak nem okoznak tüneteket. Ha a megnagyobbodott mandulák szűkítik a légutakat, például légzési és alvási zavarokat okozhatnak . Az érintetteknek mindenképpen orvosi vizsgálatot kell kérniük.

Milyen otthoni gyógymódok segíthetnek?

A mandulagyulladásban szenvedőknek mindig orvosi vizsgálatot kell kérniük, és megfelelő kezelést kell kapniuk. Az érintettek azonban az első jelekre házi gyógymódokkal ellensúlyozhatják a tüneteket. A mandulagyulladás néhány otthoni gyógymódja és tippje is alkalmas a gyógyszeres terápia kiegészítésére. Ilyenek például:

 • Nyaktekercsek : A nedves nyakpakolások segíthetnek csillapítani a torokfájást. A nyaktekercsek melegen és hűvösen is használhatók (saját érzéstől függően), és naponta többször is alkalmazhatók.
 • Sok folyadék: A meleg gyógytea különösen alkalmas házi gyógymódként mandulagyulladásra. A szénsavas vagy hideg italokat és gyümölcsleveket azonban kerülni kell.
 • Gargarizáló oldatok : A zsályával , kamillával vagy sóval készült gargarizáló oldatok naponta többször is használhatók, és így pozitív hatással vannak a tünetekre.
 • Kerülje a beszédet : Az érintettek védjék hangjukat, és ha lehetséges, ne beszéljenek.
 • Pasztillák : A szoptató torokpasztilla segít megnedvesíteni a nyálkahártyát, így enyhítő hatással lehet a tünetekre.
 • Kerülje a dohányzást : Ha angina tonsillaris-e van, az érintetteknek kerülniük kell a nikotin fogyasztását. A passzív dohányzást is kerülni kell.
 • Kerülje a fűszeres ételeket : Fűszeres ételeket, ételeket és fűszereket nem szabad fogyasztani.

Mandulagyulladás: okok és fertőzés

Az akut mandulagyulladást leggyakrabban influenza vagy megfázás vírusok okozzák, de szóba jöhet bakteriális fertőzés is. Baktériumok is csatlakozhatnak egy kezdetben vírusfertőzéshez (bakteriális felülfertőződés ). A legtöbb esetben streptococcusok állnak a mandulagyulladás hátterében, de pneumococcus , staphylococcus vagy Haemophilus influenzae fertőzés is lehet az oka.

A mandulagyulladás gyakran megfázás vagy influenza következtében alakul ki, de előfordulhat skarlát , diftéria vagy Pfeiffer-mirigyláz esetén is. Ezenkívül a torokfájás megelőzheti az angina tonsillarist. Valamint a rossz általános egészségi állapot és a stressz elősegíti a mandulagyulladás kialakulását.

Lefolyás és prognózis

A mandulagyulladás általában egy-két hétig tart. Ha antibiotikumokat alkalmaznak a bakteriális mandulagyulladás kezelésére, akkor lerövidíthetik a betegség időtartamát. A mandulagyulladás túlélése után azonban nincs immunitás az azt okozó kórokozókkal szemben. Ezért lehetséges a megújuló angina tonsillaris. A gyermekek és serdülők különösen gyakrabban érintettek, mint a felnőttek. Egyes gyerekek egy éven belül többször is megbetegednek.

Szövődmények: késleltetett és krónikus mandulagyulladás

Ha nem gyógyítja ki teljesen a mandulagyulladást, sportol vagy nem szed bakteriális fertőzésre előírt antibiotikumot, akkor továbbterjedhet, és krónikus formája alakulhat ki. Ezenkívül súlyos esetekben bizonyos szövődmények is előfordulhatnak. Ha a gyulladás tovább terjed a szervezetben, a következő szövődmények léphetnek fel:

 • reumás láz (gyulladásos szisztémás betegség)
 • Vese- vagy szívgyulladás
 • Ízületi gyulladás (ízületi reuma)
 • időszakos bőrbetegségek

Az egyoldalú tünetek az úgynevezett peritonsillaris tályogra utalhatnak. A tályog egy kapszulázott gennygyűjtemény az egyik mandulán. Néha a tályog néhány nap múlva felrobban, és magától meggyógyul. Ha nem, fennáll a veszélye, hogy a gyulladás továbbterjed. A legrosszabb esetben ez vérmérgezéshez (szepszishez) vezethet .

Ezért fontos, hogy időben forduljon orvoshoz, ha bármilyen tünete van. A korai kezelés pozitív hatással lehet a lefolyásra és csökkenti a szövődmények kockázatát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Torokfájás: ebből a 3 jelből lehet tudni, hogy antibiotikum kell rá

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

torokfájás

Forrás: onmeda.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához