Ezeket látta már?

Mától kiváltja az applikáció a védettségi igazolványt: ki és hova mehet be vele?

mobil applikáció, védettségi igazolás, védettségi igazolvány, app

Mától hivatalos: étterem, szálloda, múzeum, gyógyfürdő - mindenki elfogadja az applikációt a plasztik védettségi igazolvány helyett.

Viszont csak az oltás utáni védettséget igazolja, azt nem, ha a tulajdonosa átesett a koronavíruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány lesz használható.

Mire használható az app?

Szombaton (05.22) a Magyar Közlönyben is megjelent, így a mától hatályos rendelet szerint a „védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja”.

A védettség igazolásakor az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felhívható.

Innen töltheti le a védettségi applikációt, kattintson!

Az applikációt ellenőrző (szerv vagy személy) jogosult az érintett hatósági igazolványán és az applikációban feltüntetett adatait megismerni, de azokat nem rögzítheti.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a rendelet megjelenése után jelezte, hogy a döntés nagyon fontos volt, mert mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

Ez segíti az utazások tervezését, senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni. Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, de azt nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható

Az EESZT applikáció letölthető innen Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Ez is érdekelheti:

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához