Megfertőzhet az, aki be van oltva?

Megfertőzhet az, aki be van oltva?

Tehát aki nincs beoltva az egy oltott embertől is elkaphatja a koronavírust? Úgy tűnik, igen.

Még nem sikerült teljes bizonyosságot szerezni azzal kapcsolatosan, hogy az oltottak fertőzhetnek-e: az eddigi adatok nagyon biztatók, de nem lehet belőlük konklúziót vonni - írja az infostart.hu.

A vakcinafejlesztés korai szakaszában a tudósok azt remélték, az oltottak fele nem fogja majd tovább terjeszteni a vírust. A vakcinák túlteljesítették ezt az elvárást: a Pfizer oltása Izraelben a valós életből vett tapasztalatok alapján 95,3 százalékos valószínűséggel képes megelőzni a betegség kialakulását. Két hónap alatt 4,7 millió oltott körében harmincadára esett vissza a megfertőződések aránya, Kaliforniában és Texasban pedig az oltott egészségügyi dolgozóknak mindössze 0,05 százaléka betegedett meg – írja a MedicalXpress.

Mit akadályoz meg az oltás?

Az oltásfejlesztők mindig is reménykedtek a sterilizáló immunitás kialakulásában: ez azt akadályozza meg, hogy a vírus bejusson a szervezetbe. Egy jó oltásnak épp ez az ismérve: jól felkészíti immunrendszerünket arra, hogy a megfelelő lépéseket tegye meg egy kórokozóval szemben.

Vakcinák hatékonysága: itt nézze meg, mit tud az oltása

A koronavírus elleni oltások értékelése még folyamatban van: a semlegesítő antitestek optimális számban való létrejötte lehet a kulcs a fertőzés elleni védelemben, melynek hosszáról egyelőre csak találgatni tudunk. Ugyanakkor a legtöbb vakcinafejlesztő kihangsúlyozza: az oltás nem a megbetegedés ellen véd (tehát a kórokozó bejuthat a szevezetbe és meg is betegítheti azt), hanem attól, hogy a tünetek, a következmények súlyosak legyenek.

Ezért trükkös a koronavírus

Az immunológusok szerint egy vírus elleni oltás esetében valószínűsíthető, hogy a vírus továbbadásának esélye is csökken a vakcina felvételét követően, de azt nem egyszerű feltárni, hogy vajon teljesen ki is zárható-e az, hogy egy oltott fertőzzön. A koronavírus ebből a szempontból kifejezetten trükkös: a tünetmentes és a tünetes állapot előtti betegek egyaránt fertőznek. Kutatások szerint a megfertőződések mintegy 86 százalékát tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetes betegek okozhatják.

Egy amerikai kutatásban ugyanakkor rutinszerűen teszteltek egészségügyi dolgozókat: közülük az oltottaknak 25-ször kiesebb esélyük volt az eredmények szerint elkapni a vírust, mint az oltatlanoknak. Ilyen eredmények mellett valószínűtlen, hogy az oltottak tudnák terjeszteni a fertőzést.

Erre ugyanakkor nincs bizonyíték, arra viszont van, hogy ha valaki oltás után mégis elkapná a koronavírust, a betegség tünetei enyhék lesznek esetében. Az egy adaggal oltott megfertőzöttek testében is alacsonyabb vírusszámot mutattak ki, mint az oltatlanokéban, ami arra is utal, hogy ők kevésbé fertőzőek. Megnyugtató az a korai eredmény is, miszerint a Moderna oltásával immunizáltak orr- és szájnyálkahártyáján is jelen vannak az antitestek, amelyek így megakadályozhatják a vírus bejutását a szervezetbe. Mindez megnyugtató, de konszenzusra még nem sikerült jutni a témában.

Továbbra is kellene maszkot hordani

Az ugyanakkor biztos, hogy a vakcinák lassítják a vírus terjedését, viszont valószínűleg önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy megállítsák a járványt. A már immunizáltak biztonságban vannak a súlyos megbetegedéstől, de az oltatlanoknak továbbra is elővigyázatosnak kell lenniük. Az oltás mellett a maszk is kell ahhoz, hogy a járványt le tudjuk győzni.

Forrás: infostart.hu