Ezeket látta már?

Meghűlés, nátha - mit tegyünk?

natha

Meghűlés, nátha, influenza? Azonos fogalomkör, vagy eltérő betegségek? A közbeszédben sokszor bizony összekeverjük, pedig vannak nem csekély különbségek, lássuk tehát a náthát!

Mi pontosan a nátha?

A meghűlés, más szóval nátha, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyán, ezzel kellemetlen helyi és általános tüneteket okozva.

A közönséges meghűlést számos vírus okozhatja. Ilyenek pl. a Picornavírus, Rhinovirus, valamint az angol néven Resipratory Syncitial Virus (RSV).

A megfázás kockázata jelentősebb a legyengült szervezetű, idősebb, vagy más betegségben szenvedő embereknél.

Általában néhány nap alatt ki lehet gyógyulni ebből a kellemetlen betegségből, azonban ha nem figyelünk oda a betegség megelőzésére, akár szövődmények is felléphetnek.

Kellemetlen szövődmény lehet az arcüreggyulladás, középfülgyulladás, vagy akár tüdőgyulladás is.

A megfázás, nátha tünetei a fertőződést követően 1-3 napon belül jelentkeznek. A megfázás, nátha tünetei a fertőződést követően 1-3 napon belül jelentkeznek. Forrás: EgészségKalauz

Nátha tünetei és kezelése

Általában gyengeség, elesettség, hőemelkedés, orr – torok – és fejfájás, valamint szemfájdalom tapasztalható. A meghűlést a fül, a melléküregek, vagy a légcső és a hörgők baktériumos felülfertőződése követheti; ilyenkor már szükségessé válhat antibiotikum adása is.

A meghűlés kezelése nem igényel különösebb erőfeszítést. A legfontosabb, hogy a beteg meleg, kényelmes környezetben legyen, lehetőleg oihenjen. Folyadékpótlás többek között azért is ajánlatos, mert így az orrváladék hígabb marad, és könnyebben ürül.

Napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásával kellő vitaminhoz juthat szervezetünk. A vitaminokat lehet multivitaminnal, vény nélkül kapható kombinációkkal is pótolni.

Milyen gyógyszereket lehet szedni nátha esetén?

A meghűlés gyógyszerei igen népszerűek, de valódi hasznosságuk vitatható. Az aszpirin fokozhatja a vírusürítést, a tüneteket pedig csak mérsékli.

Gyermekek vagy serdülők számára paracetamol vagy ibuprofen ajánlott, az aszpirin adása tilos, mivel Reye-szindróma kialakulásának veszélyével jár, ami végzetes kimenetelű lehet.

Párásítóból vagy gőzzel végzett inhalálás segíthet feloldani a légúti váladékot, enyhíti a mellkasi panaszokat. Az orrjáratok átmosása fiziológiás sóoldattal pedig segíthet a makacs lerakódások eltávolításában. A fellépő köhögést, ha szükséges, köhögéscsillapítóval lehet kezelni.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához